Kultūras ziņas

LTV taps seriāls par Nacionālo pretošanās kustību

Kultūras ziņas

Jubilāri Gidons Krēmers un Kremerata Baltica

Grāmatu iespiedgrafikas šedevriem veltīta izstāde

Nacionālajā bibliotēkā skatāma grāmatu iespiedgrafikas šedevriem veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mākslas lasītavas iespiedgrafikas kolekcija ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem ārvalstu iespiedgrafikas krājumiem visā Latvijā. Kolekcijā glabājas ap 10 000 darbu, to skaitā, kokgrebumi, oforti, vara gravīras un citi mākslas darbi. Tāpēc Gaismas pilī radīts īpašs, klasiskajām iespiedgrafikas tehnikām veltīts izstāžu cikls.

Rietumeiropas gotika, renesanse, baroks, holandiešu un vācu jūgendstils un ekspresionisms. Pirmā klasiskajām iespiedgrafikas tehnikām veltītā izstāde “Rakstot kokā” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāj ksilogrāfijas tehnikās kokgriezumā un kokgrebumā - radītos šedevrus no 15.gadsimta līdz mūsdienām.

"Šī kolekcija ir ļoti plaša, tajā ietilpst aptuveni 10 000 vienību, tajā tiek glabāti visdažādākie grafikas darbi, arī oforti, litogrāfijas, sietspiedes un mūsu iecere ir katru gadu parādīt tuvplānā kādu no grafikas tehnikām," norāda izstādes veidotāja Anda Boluža.

Visvecākais izstādes eksponēts -  grafikas darbs no 1493.gada, ilustrācijas Nirnbergas hronikai.

Mūsdienās tas šķiet diezgan neiespējami izgriezt atsevišķas lappuses, jo grāmatu vērtējam kā atsevišķu vienību, atsevišķu mākslas darbu. Bet agrāk tā bija pieņemta prakse, kad tika izgrieztas atsevišķas lapaspuses un saglabātas kolekcijā.

Iespiedgrafiku kolekcionēšanas zelta laikmets bija no 17. līdz 19.gadsimtam, kad tās savā īpašumā vēlējās iegūt gan valdnieki un galminieki, gan zinātnieki un turīgie pilsoņi. 21.gadsimta ksilogrāfiju izstādē pārstāv jaunie latviešu autori – Vivianna Maria Staņislaska un Reinis Gailītis. Jaunais grafiķis vissmalkākajā veidā risina lielākos dzīvības un laika jautājumus, un turpina apbrīnot senatnes meistarus.

Izstāde Latvijas Nacionālās bibliotēkas 4.stāva ātrijā skatāma līdz 2.jūlijam LNB darba laikā. Ieeja bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti