Kultūras ziņas

Imantam Kalniņam - 75

Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" kopā ar Evelīnu Gleniju

Eināra Plūksnas jubilejas izstāde

Mākslinieks Einārs Plūksna: Viena krāsa prasa nākamo, un tu nevari atrauties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

26.maijā Jūrmalas pilsētas muzejā atklāj mākslinieka Eināra Plūksnas jubilejas izstādi ar lakonisku nosaukumu “LXXV” (75). Krāsu un kompozīcijas meistars apskatei piedāvā pēdējā pusotra gada laikā tapušos darbus. Einārs Plūksna atzīst, ka strādā daudz un ar baudu, taču nekad savus darbus neizstāda otrreiz.

Lai arī Einārs Plūksna savulaik absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Interjera dizaina nodaļu un veidojis interjerus tādām kādreiz leģendārām vietām Rīgā kā kinoteātrim “Spartaks”, viesnīcai “Metrapole” un kafejnīcai “Rīdzene”, gleznošana māksliniekam vienmēr bijusi sirdij tuvāka.

"Man patīk viss. Dažreiz uznāk vēlme portretiem, nosacītas figūras, klusā daba - man viss patīk. Dabā jau var atrast visu ko, tu aizej uz mežu, atnāc mājā un uzmālē abstraktu bildi," saka mākslinieks.

Mākslinieks jau vairāk nekā divdesmit gadus dzīvo un glezno Jūrmalā. Viņa krāsu pielietajās ainavās jūras tēma gan nav valdošā. Drīzāk jūra Plūksnas darbos kalpo kā fons noskaņai.

"Gleznošanai jau vajag gleznot, nevis zīmēt. Tā zīmēšana ir cita lieta un gleznošana cita. Es primāri neuzskatu, ka sevišķi jābūt zīmējumam. Galvenais ir krāsas, forma. Tas ir noteicošais," turpina Plūksna.

Einārs Plūksna nekad neizstāda savus darbus atkārtoti, tāpēc šajā izstādē aplūkojami pēdējos nepilnos divos gados tapušie darbi. Pats mākslinieks atzīst, ka strādā daudz un ar baudu.

"Kā tu piesēdies pie bildes, kad sāc viņu taisīt un paņem pindzeli un krāsu, tad viena krāsa prasa nākamo, nākamo un tu nevari atrauties. Tad tikai gaidi, kad tevi sauks uz pusdienām," atklāj gleznotājs.

Mākslinieka jubilejas izstādi Jūrmalas pilsētas muzejā iespējams aplūkot līdz 12.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti