Kultūras ziņas

Atklās Pīgožņa balvas izstādi

Kultūras ziņas

Janim Rozentālam - 150

Vai leģendārā skola zaudēs vārdu?

LMA mācībspēki aicina aizstāvēt Rozentāla skolas vārdu kā nacionālas nozīmes zīmolu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Diemžēl mākslinieku aprindās Jaņa Rozentāla 150.jubilejas svinības aizēno satraukums un neziņa par to, vai tiešām leģendārajai Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolai pēc apvienošanās ar Rīgas Doma kora skolu tiks atņemts vārds, ar kuru lepojas mākslinieki vairākās paaudzēs. Latvijas Televīzijas "Kultūras ziņu" veidotāju rokās nonākusi Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) mācībspēku vēstule kultūras ministrei, kurā pausta vēlme aizstāvēt Rozentālskolas vārdu kā nacionālas nozīmes zīmolu, kas nav pielīdzināms bezpersoniskiem mācību kombinātiem.

"Neesi zābaks!" - šis uzraksts uz LMA topošo gleznotāju durvīm paspilgtina cienījamu profesoru sašutumu par Latvijas valdības 1.marta lēmumu, apstiprinot Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas un Rīgas Doma kora skolas reorganizāciju, izveidojot kompetenču centru - Nacionālo mākslu vidusskolu. Tas radījis satraukumu par to, vai tiešām Jaņa Rozentāla 150.jubilejas gadā skola zaudēs savu leģendāro nosaukumu.

"Manuprāt, tā vispār ir noziedzīga rīcība -150 gadi, kad dzimis Rozentāls, kas ir ļoti nozīmīgs, un Rozentālskolai šogad aprit 70 gadi, tā ir bezsirdība, no ētikas viedokļa absolūti nepieņemama rīcība. Gandrīz visa mākslas dzīve, kas eksistē šobrīd pēc kara, ir saistīta ar Rozentālmākslas vidusskolu - gan Stankevičs ir beidzis, gan Boriss Bērziņš. Tā ir kultūras dzīve, kas eksistē gan cilvēku apziņā, gan sabiedrības apziņā. Ne tikai pašos māksliniekos, kas nes līdzi šo zīmi, bet manā prātā tas ir galīgi nevēlams, ja zaudē gan viena skola šo zīmi, gan otra skola," skaidro mākslinieks, LMA emeritētais profesors Juris Jurjāns.

"Neticami, vienkārši neticami, ka kaut kas tāds varētu būt! Kāda mums ir inteliģencei problēma saglabāt tradīcijas un barbariski tās nojaukt, izjaukt kaut ko, kam bija vārds un kas bija vesels jēdziens - Rozentālskola daudzām mākslinieku paaudzēm Latvijā. Neko citu es nevaru teikt, ka tas bija ar vieglu roku, paskaidrojot, ka tur bija Eiropas nauda, vai kas aiz tā stāv, un ka tā to var izdarīt," saka māksliniece, LMA asociētā profesore Irēna Lūse.

"Tas ir kultūras jautājums, kas kultūras vēsturē paliks. Tie cilvēki, kas to lemj, ir bijuši patālu no kultūras, un ir vairāk administratīva domāšana. Cilvēki, kas to lemj, ir patālu bijuši no kultūras. Tas ir izglītības robs, ja šādus lēmumus pieņem, nerēķinoties ar kaut ko nozīmīgāku kā tikai šauru ekonomisku problēmu. Latvija izceļas ar to, ka ārzemēs stāsta par to, kā tu tapi par gleznotāju, visiem stāsts ir gandrīz līdzīgs Latvijā - "Rozīši", tad ir akadēmija, un topi par gleznotāju, tāpat - ģimenes tradīcija, ģimeniskums," skaidro mākslinieks, LMA profesors Ivars Heinrihsons.

Lai kliedētu radušos satraukumu un neizpratni, "Kultūras ziņas" devās uz Kultūras ministriju. "Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskola noteikti saglabā savu zīmolu, noteikti pastāvot kā struktūrvienība paredzētājā Nacionālās mākslu vidusskolas sastāvā. Tas nozīmē, ka tās saglabā savus esošos zīmolus un savus vārdus nezaudē, vārds paliek, jo tā bija skolu pašu izvēle apvienoties un iegūt šo Nacionālo mākslu vidusskolas statusu, lai turpinātu attīstību un pretendētu arī uz Profesionālā kompetenču centra statusu," skaidro Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, piebilstot - skolu nosaukuma formulējums vēl esot procesā, bet tas noteikti saglabāšot Jaņa Rozentāla mākslas skolas vārdu.

Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas direktors Jānis Ziņģītis skaidro, ko skola iegūs no apvienošanās: "Mēs iegūsim iespēju vēl pilnīgāk izmantot audzēkņu potenciālu, jo šobrīd mūsu skolā var apgūt zīmēšanu un gleznošanu, bet mūsu skola māca arī animāciju un datorgrafiku, vidoemākslu. Dažādas multimediju lietas. Šobrīd lielākais izaicinājums ir, ka nav vietas, kur to pilnvērtīgi mācīt. Galvenie ieguvumi - dot audzēkņiem maksimāli augstvērtīgu izglītību, dot visas iespējas, ko skola spēj sniegt. Mums ir rezervēta un iedota apsaimniekošanā ēka Slokas ielā, kur kādreiz atradās Pārdaugavas profesionālā vidusskola. Mūsu skaistā nākotnes vīzija ir, ka tur varētu nākotnē notikt stunda skopā ar Rīgas Doma kora skolas mūziķiem. Mēs iegūsim lielu sporta zāli un aktu zāli."

Paredzēts, ka jaunizveidotā Nacionālo mākslu vidusskola juridiski savu darbību sāks 1.septembrī, bet uz jaunajām telpām Slokas ielā pārcelsies 2018.gadā, un kā solīja ministrijā, uz jaunās ēkas būs arī Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas nosaukums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti