«Lielā dzintara» mākslas telpā atklāta izstāde «Apgaismības nokrišņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

 “Apgaismības nokrišņi” – ar šādu nosaukumu koncertzāles „Lielais dzintars” mākslas telpā atklāta laikmetīgās mākslas izstāžu cikla 2016.gada pēdējā izstāde. Apgaismības tēmas interpretācijai ļāvušies desmit Latvijā pazīstami mākslinieki. 

Izstādes „Apgaismības nokrišņi” kurators un viens no darbu autoriem Andris Vītoliņš pievērš uzmanību personībām, kas šogad pasaulē uzlēkušas uz politiskās skatuves. Tas intelektuāļu mazākumam liek runāt par kāda laikmeta norietu, spriež Vītoliņš.

Vienlaikus viņš uzdod jautājumu, kas notiek ar cilvēciskām vērtībām, kad, meklējot patiesību, cilvēks var viegli pazaudēties sociālo mediju dezorientēto cilvēku korī.

Kas notiek šajā laikā un pasaulē, kādi ir apgaismības nokrišņi, to šoreiz caur savu personisko prizmu gleznās, instalācijās, skulptūrās un lielformāta objektos izklāsta plašāka mākslinieku grupa.

Lielformāta darbs tapis Liepājas māksliniekam Egonam Peršēvicam. Vienkāršojot vizuālo objekta ietērpu, mēs redzam milzīgu norūsējušu metāla atombumbu, kas ietriecas labības graudos, no tiem veidojot viļņošanos.

„Tas ir punkts uz iI. Ja nomet atombumbu, pēc tā viss ir skaidrs, tikai tad jau ir par vēlu. Apgaismības ideja tāda - mainīt lietu kārtību..  tā ir tāda gaisma. Kaut kas krīt no gaisa, rada gaismu, apgaismo. Objekts to spilgti ilustrē,” par darba saturu saka Peršēvics.

Liepājas mākslinieks Uldis Rubezis atklāj, ka viņa mākslas darbi top neatkarīgi no tā, vai gaidāma kāda kopīga izstāde vai ne. Šoreiz tēma par apgaismības nokrišņiem izkristalizējusies pati par sevi.

„Tā ir iluzorā vai reālā vai pagaidu varas piramīda, kurai mēs vairāk vai mazāk pakļaujamies, vai to pielūdzam. Tas uzraksts ir jaunā pasaules kārtība, kas ir uz dolāra zīmes.. Vēl ir Austrumu ceļš, kas īsti nekad nesatiekas, kas ir ceļš uz citu pielūgsmi,” saka Rubezis.

Mākslinieks Kristiāns Brekte, kuram pašlaik personālizstāde skatāma Rīgā, izstāžu zālē „Arsenāls”, nelielu fragmentu no saviem šī gada darbiem atvedis uz Liepāju. Mākslinieks nolasa no sava darba uzrakstu, kas atklāj ko daudziem pazīstamu, kas ikdienas sarunās ik palaikam joprojām pavīd. 

„Tu būsi mans vergs, tu darīsi visu. Tev nav izvēles. Tas ir laika nogrieznis, ko mana un vecāka paaudze atceras, ko atceras no reklāmām. Iespējams, jaunākā paaudze pat nesapratīs, par ko ir runa,” stāsta Brekte.

„Apgaismības nokrišņi”  vēl  atklājas Alekseja Naumova, Egila Rozenberga, Ivara Drulles, Kristapa Zariņa, Sabīnes Verneres un Arņa Balčus darbi. Izstāde būs skatāma līdz 12. februārim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti