Latgales podnieku Pēteri Gailumu pavada mūžībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

15.janvārī 54 gadu vecumā mūžībā aizgājis talantīgs Latgales māla meistars, podnieks Pēteris Gailums.

Pēteris Gailums bija aizrautīgs dabas un mākslas baudītājs, strādāja pēc senajām Latgales amatnieku tradīcijām. Viņš piedzima tagadējā Rēzeknes novada Rogovkā, mācījās Nautrēnu vidusskolā, vēlāk apguva māla prasmi Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā. 1988. gadā Pēteris uzmūrēja savu cepli un iekārtoja darbnīcu Ilzeskalna pagastā.

Atmiņās par Latgales keramiķi dalās mākslas vēsturniece Evija Vasilevska:

"Pēteris bija labs podnieks, disciplinēts, radošs cilvēks, kurš ļoti daudz strādāja ar mālu. Pēteris bija ģimenes cilvēks. Protams, pēc katra cilvēka paliek viņa labie darbi, bet pēc podnieka paliek viņa podi, un podi ir tie, kas saglabājas gandrīz mūžīgi. Tādi ir saglabājušies arī Latgales keramikas ekspozīcijā Latgales Kultūrvēstures muzejā, arī pie cilvēkiem. Pētera darbi paliks arī jaunajā Bauskas pilī – atjaunotie krāsns podiņi, kur ir ieguldīts Pētera Gailuma roku darbs un viņa cepļa uguns. Liepājā paliks Pētera Gailuma uzbūvētais Latgales keramikas apdedzināšanas ceplis. Paliks viņa bērni un brīnišķīgas atmiņas, jo Pēteris bija dzīvespriecīgs, tādu es viņu atceros - uzsvēra vienmēr savu latgalisko pusi, mīlēja dziesmas, mīlēja klausīties radio, kad virpoja un strādāja ar mālu. Viņš bija ārkārtīgi atklāts, patīkams cilvēks un jauks sarunu biedrs."

Mākslas vēsturniece Evija Vasilevska par Pēteri Gailumu
00:00 / 01:05
Lejuplādēt

Atvadīšanās no Pētera Gailuma notiks šodien (19. janvārī) pulksten 12 no Nautrēnu Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti