Konferencē pētīs mazāk zināmo Rozentāla daiļradē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Turpinot gleznotāja Jaņa Rozentāla 150 gadu jubilejas pasākumu programmu, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā 20.oktobrī notiks starptautiska zinātniskā konference „Janis Rozentāls un viņa laikmets”.

Muzejā, kur vēl līdz oktobra beigām skatāma vecmeistara 150.jubilejas izstāde, ar referātiem par Rozentāla mazāk apgūtajiem darbības aspektiem uzstāsies deviņi pētnieki no Latvijas, Lielbritānijas un ASV. Viņu vidū – arī mākslas zinātniece un Rozentāla izstādes kuratore Aija Brasliņa, kura iepriekš izstādes atklāšanā ieskicēja dažus no konferences tematiem.

Aija Brasliņa par Janim Rozentālam veltīto konferenci
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

„Mēs gribēsim lūgt mūsu akadēmiskās aprindas stāstīt par mazāk zināmiem aspektiem Rozentāla daiļradē, un viens no tiem ir Rozentāls kā tāds skaistuma gūsteknis. Jo visu mūžu viņš ir meklējis dažādas skaistuma izpausmes savā mākslā. Protams, ir visi kanoniskie darbi, kā diplomdarbs „Pēc dievkalpojuma”, kā tautas dzīves ainas – tas, protams, ir tas viens pamatakmens, ko mēs zinām. Bet Rozentāls jau agri raksta savās vēstulēs par kādu „sapni no laimības”. Un manā uztverē svarīga viņa radošajā attīstībā, un to mēs gribējām parādīt arī šajā izstādē, ir šī svārstīšanās starp īstenību, realitāti, sapni un fantāziju,” stāsta Brasliņa.

Jau vēstīts, ka Jaņa Rozentāla jubilejas gads oficiāli tika atklāta 15.janvārī.

Aija Brasliņa par Jaņa Rozentāla darbu vērienīgo izstādi LNMM Latvijas Radio 3 raidījumā "Mākslinieka darbistabā":

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti