Kultūras ziņas

LNB rosina vecākus lasīt bērniem grāmatas

Kultūras ziņas

Roberta Koļcova "Laika ziņas" galerijā "Putti"

Keramiķei Latvītei Medniecei - 90

Keramiķei Latvītei Medniecei - 90

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ apaļa jubileja aprit keramiķei Latvītei Medniecei. Jubilārei ir bagāts keramiķes mūžs, kas aizsācies jau Rīgas daiļamatniecības vidusskolā un vēlāk Latvijas Mākslas akadēmijas keramikas nodaļā. Latvīte Medniece vairākus gadus strādājusi savulaik leģendārajā Ķīpsalas keramiķu grupā. Par viņu ir filmēta dokumentālā filma, nesen pabeigts darbs pie grāmatas.

Par to, ka Latvītes Mednieces radošā darbība jau gadu desmitiem ir pazīstama un atzīsta starptautiskā mērogā, liecina tas, ka viņa kopš 2005.gada ir Starptautiskās keramikas akadēmijas goda biedre.

Mākslinieces darbi ir bijuši izstādīti starptautiskās izstādēs, viņas darbi vēl līdz šodienai ir apskatāmi pašmāju mākslas galerijās.

Drīz klajā nāks biogrāfiska grāmata par keramiķi, kuru sarakstījusi mākslas zinātniece Rūta Muižniece. Grāmatas autore atzīst, ka, neraugoties uz keramiķei raksturīgo atturīgumu, viņai tomēr izdevies daudz ko atklāt par mākslinieci.

"Latvītes darbos ir tas, ka viņai ir nevis tikai tas no ārpuses nolasāmais, bet viņai ir arī dziļāka doma iekšā, ļoti, ļoti dziļa dzīves izspratne iekšā," norāda Rūta Muižniece.

Režisore Lizete Murovska ir keramiķes mazmeita, kura apjūsmo vecmāmiņu jau no bērnības. Pirmā filmēšanas pieredze kinoskolā Lizetei Murovskai bija viesošanās pie vecmāmiņas, lai iemūžinātu fiziski smago, bet tajā pašā laikā smalko darbu ar mālu. Režisore savos kinodarbos arī vienmēr atceras vecmāmiņas profesionālo padomu - domāt pirms ķerties pie darba.

"Vecmāmiņas darbi ļoti atspulguļo to, kam viņa ir gājusi cauri, ko viņa ir satikusi, ko viņa ir redzējusi, sajutusi. Darbi ir ārkārtīgi stāstoši. Es atceros, ka bērnībā, ieejot viņas mazajā darbnīcā un ieraugot vienu darbu, es gribēju uzreiz pieķerties klāt," saka Lizete Murovska.

Latvītes Mednieces darbi lielākoties ir keramikas figūras. Tās pauž tautai tuvas dabas un dzīves izpratani, tās balstās latviešu tautas mitoloģijā un folklorā. Arī mākslinieces neparastais vārds Latvīte ir zīme, ar kādām dzīves vērtībām keramiķe ir augusi.

"Tēvs ir iedevis vārdu salikumu ar divām daļām - Latvija un lats, vīte - no latīņu valodas dzīve," teic Rūta Muižniece.

"Keramika ir skaistākais darbs, kāds vien var būt. Interesants, katru rezi kaut kas jauns," filmā "Pēdas mālā" saka Latvīte Medniece.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti