Kultūras ziņas

Latviski pirmoreiz izdota Bībele ar komentāriem

Kultūras ziņas

Aicina piedalīties projektā "Satiec savu meistaru! 2015"

Pastmarku un Ex-Libris māksla

Jūrniecība, pasakas un mistika Elitas Viliamas izstādē «Elita domā, Dievs dara...»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā atklāta pastmarku mākslinieces, grāmatu ilustratores un pasaulē atzītas ekslibris meistares Elitas Viliamas izstāde "Elita domā, Dievs dara...". Pedantiski veidoto darbu tēmas ir jūrniecība, pasakas un nedaudz mistikas.

Elitas Viliamas darbi vairāk pazīstami ar pastmarku un grāmatu ilustrācijām. Tie ir gan žurnāli, gan Vilhelma Haufa "Pasakas" un Skaidrītes Kaldupes "Meža grāmata". Pirms desmit gadiem apgrozībā tika laista Elitas Viliamas veidotā barona Minhauzena 285. jubilejai veltītā pastmarka.

"It kā literārās tēmas, it kā ceļošana, dabīgi - Minhauzens, kas iesākās ar markām, jo bija pasūtījums. Pēc tam jau aizgāja tālāk," saka māksliniece.

Pagājušā gadsimta 90.gadu beigās mākslinieces vārds iekļauts Pasaules Ekslibris enciklopēdijā. Daži no šiem miniatūrgrafikas darbiem ir aplūkojami izstādē, bet saturiski tajā dominē jūras un kuģniecības tēmas.

"Ja nebūtu tikusi Mākslas akadēmijā, vienalga par kādu cenu - pat uzkaroties ārzemniekam kaklā -, būtu gājusi jūrskolā," atzīst Elita Viliama.

Māksliniece saka, ka esot kundze ar deviņiem amatiem un vēl vienu desmito. Šajā izstādē redzamie darbi tikai daļēji raksturo viņas radošās izpausmes. Nākotnē plānotas izstādes, kurās būs redzami līdz šim maz eksponēti darbi, atklājot mākslinieces interesi par alternatīvu vēstures un pasaules uzbūves izpratni.

"Katrā šajā izstādē ir kaut kas mazliet cits. Man patīk cilvēkus pārsteigt. Bet, kad būs stājgrafika, tad dažs labs vispār nogāzīsies no krēsla," teic Elita Viliama.

Tuvojoties Latvijas simtgadei, māksliniece gatavo pastmarku sēriju, kas atainos valstiski svarīgus sasniegumus. Plānots, ka ik gadu no šīs sērijas tiks izdotas vismaz trīs pastmarkas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti