Kultūra

Zigurda Vidiņa filma "Augusta kinosprādziens" piedzīvo pirmizrādi

Kultūra

Gacho hiphopa projekta "Mesa" koncerti

Lūznavas muižā sestdien atklās Kristapa Priedes izstādi "Mehāniskie eņģeļi"

Jaunajam māksliniekam Kristapam Priedem izstāde «Mehāniskie eņģeļi» Lūznavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Vēlos, lai manas gleznas kalpo citiem” – tā teic jaunais mākslinieks Kristaps Priede, kura jaunāko darbu izstādi „Mehāniskie eņģeļi” sestdien atklās Lūznavas muižā. Kristaps vispirms ieguvis dizainera izglītību, tāpēc nav brīnums, ka viņa darbos ļoti svarīga loma ir formai, taču ne mazāk būtisks ir gleznās ietvertais saturiskais vēstījums.

Ar Kristapu Priedi tiekamies glezniecības klasē Mākslas akadēmijā. Katram jaunajam māksliniekam ir savs stūrītis, kurā stāv galvenokārt vēl nepabeigti darbi un skices un gleznošanas piederumi. Ieraugot Kristapa darbus, uzreiz var pamanīt, ka viņam tuvi lakoniski izteiksmes līdzekļi, krāsu gammā dominē galvenokārt tumšie toņi, daudz melnā, bet ir pelēkais un pastelīgi gaišais…

Kristaps arī pats uzsver – dažkārt pārāk košā mūsdienu māksla viņam šķiet ārišķīga:

„Jā, mūsdienu mākslā par daudz ir tādas pārbagātības, kur viss tiek samests kopā ņigu ņegu. Man patīk lakonisms, minimālisms, ziemeļnieciskums, es sevī to jūtu. Un tas melnais, tas tumšais kaut kādā ziņā nāk arī no tiem Latvijai raksturīgajiem tumši pelēkajiem šķūņiem. Tādiem no koka. Tiem ir vērtība."

Uz krēsla novietota nesen aizsākta klusā daba, kurā arī dominē tumšie toņi, bet kā kontrasts tiem ir centrā redzamā vecāsmammas baltā piena kanniņa… Turpat netālu stāv arī pats modelis – no laukiem atvestā kanniņa, kā arī dažādi darba rīki - kaplis un dakšas, arī atvesti no laukiem, kuri arī iespējams drīz kalpos par iedvesmu kādam darbam.

Kristaps Priede: „Iedvesmai es esmu paņēmis līdzi vecāsmammas dakšas un saplīsušo kaplīti. Es pieļauju, ka viņa tagad pavasarī meklēs savu saplīsušo kaplīti… Man svarīgi, lai visam pamatā ir stāsts, tas, ka šī lieta ir pieredzējusi, nokalpojusi, tā ir labota, tā ir metināta."

Kristapu Priedi iedvesmo pamatīgas lietas, bet tematika viņa darbos ir dažāda, ieraugāmas gan atsauces uz latviskajām saknēm, gan kristīgie motīvi, gan pārdomas par mūsdienu aktualitātēm.

Pirms neilga laika viņš bija aizrāvies ar Kazimira Maļeviča slavenās gleznas „Melnais kvadrāts” izzināšanu, kam nesen apritēja simtgade, un, iespējams, arī no šī darba Kristapam Priedem – īpaša mīlestība uz melno krāsu, ko viņš uzskata par ļoti patiesu.

„Saistībā ar melno krāsu - varbūt pirmajā brīdī cilvēkiem liekas, ka esmu ļoti depresīvs, manos darbos kaut kas saistās ar bailēm, nāvi. Bet man liekas, ka melnā krāsa sevī iemieso ļoti lielu patiesību. Kad es paņemu otu ar melno krāsu, es to krāsu izdzīvoju," skaidro Kristaps Priede.

Kristapam ir pārliecība, ka mākslinieka misija ir kas vairāk par savu paša personisko izjūtu atspoguļošanu.

Kristapa Priedes mākslu būs iespēja iepazīt viņa personālizstādē „Mehāniskie eņģeļi”, ko sestdien, 28.janvārī, atklās Lūznavas muižā.

Kā būtiska un noskaņu papildinoša izstādes atklāšanā būs mākslinieka domubiedru mākslā – mūziķu Maijas Solovjovas un Ilmāra Šterna - uzstāšanās.

Lūznavas muižā Kristapa Priedes personālizstāde būs skatāma līdz marta vidum. Rudens pusē savukārt plaša viņa izstāde gaidāma Cēsu izstāžu namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti