Kultūras rondo

Igaunijas vēstures lappuses Raimonda Kaugvera romānā „Četrdesmit sveces”

Kultūras rondo

Desmit Jaņa Rozentāla gleznas. Desmitais stāsts: No baznīcas

18. marts - Jaņa Rozentāla dzimšanas diena!

Janim Rozentālam - 150

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

18.martā svinam izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla (1866-1916) 150 gadu jubileju.

Janis Rozentāls ir viens no latviešu nacionālās tēlotāja mākslas skolas pamatlicējiem, mākslinieks, kura daiļradē atspoguļojas 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma mākslas stilu un virzienu daudzveidība.

Mākslinieka jubilejas dienā Memoriālo muzeju apvienība aicina apmeklēt viņa dzīvokli Alberta ielā 12-9, kur Janis Rozentāls kopā ar sievu Elliju Forseli-Rozentāli un bērniem Lailu, Irju un Miķeli dzīvoja no 1904. līdz 1915.gadam. Dzīvoklis tika projektēts īpaši Rozentālu ģimenei, tā otrajā stāvā izveidojot mākslinieka darbnīcu. Arī šodien te ir iespējams apskatīt jūgendstila laika interjeru, sadzīves priekšmetus un mākslas darbus, kas piederējuši Rozentālu ģimenei.

Piektdien, 18.martā, Jaņa Rozentāla dzīvoklis būs atvērts līdz plkst. 20.00. Šajā dienā plkst.13, 17 un 18 būs klausāms muzeja speciālistu stāstījums par Jaņa Rozentāla dzīvi un daiļradi.

18.martā plkst.19, atceroties Rozentālu ģimenes muzikālo viesību vakaru tradīciju, viesistabā muzicēs Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas audzēkņi. Programmā skanēs Jāzepa Vītola, Jāņa Mediņa, Oļģerta Grāvīša, Laumas Reinholdes, Pētera Vaska un Heinriha Veņavska skaņdarbi.

Tāpat Jaņa Rozentāla 150.jubilejas gadā Jaņa Rozentāla muzejs Alberta ielā 12-9 piedāvā lekciju ciklu "Janim Rozentālam - 150", lai iepazīstinātu ar dažādiem izcilā gleznotāja personības, biogrāfijas un daiļrades aspektiem, kas līdz šim lielai sabiedrības daļai ir bijuši mazāk zināmi.

Lekcijas notiek reizi mēnesī svētdienās, uz tām aicināti visi, kuru interešu lokā ir 19.gadsimta beigu un 20.gadsimta sākuma mākslas vēsture un literatūra. Svētdien, 20.martā, plkst.13 būs iespēja noklausīties cikla trešo lekciju "Janis Rozentāls un Somija".

Aiz Latvijas otra nozīmīgākā zeme Jaņa Rozentāla dzīvē bija Somija. Par Somijas kultūru viņš interesējās jau studiju gados, taču īpaši nozīmīga šī ziemeļu zeme Rozentāla dzīvē kļuva pēc liktenīgās satikšanās ar somu dziedātāju Elliju Forseli, kas kļuva par viņa sievu. Ellija Forsele un Janis Rozentāls veidoja tiltu starp Latviju un Somiju, veicinot plašāku kultūras sakaru veidošanos starp abām zemēm.

Par Somu-latviešu biedrības dibināšanu atgūtās neatkarības priekšvakarā (1989) stāstīs Jaņa Rozentāla jubilejas gada patronese, rakstniece un tulkotāja, Latvijas Republikas vēstniece Somijā (1991-1998) Anna Žīgure. Savukārt mākslas vēsturniece Dace Vosa iepazīstinās ar somiskajām noskaņām, kas ienāca Jaņa Rozentāla dzīvē pēc laulībām ar Elliju Forseli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti