Dienas ziņas

Pirmo reizi svin Robežsargu dienu

Dienas ziņas

Kurzemi sasniedz stiprs vējš

Dobelē apskatāma izstāde "Papīra valoda"

Ilzes Dilānes gleznas: Dabas norises «papīra valodā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dabas norises ir mākslinieces Ilzes Dilānes galvenā tēma, tomēr tās netiek gleznotas ar otu uz papīra vai audekla. Ūdens, koki un zāle mākslinieces darbos runā ''Papīru valodā'', jo ir gleznoti ar papīra masu.

Visbiežāk izstādēs apskatāmi darbi, kas gleznoti ar otu un krāsām, bet Dilānes izstāde runā
''Papīru valodā'', un gleznots tiek nevis uz papīra, bet papīrā ar papīru. "Es izmantoju šķiedru - no papīra vai augiem, vai citām izejvielām. Es izgatavoju papīru un pēc tam ar pigmentētu papīra masu gleznoju. Kad tas darbs ir izžuvis, tas darbs ir gatavs," saka māksliniece Ilze Dilāne.

Eiropā šāda gleznošanas tehnika ir mazpazīstama.

Tā nāk no Amerikas, kur to apguvusi arī Ilze. Amerikā gan papīrs lielākoties tiekot gatavots no abakas jeb banānkoka šķiedras, kamēr Latvijā izmantotas tiek sešas stundas maltas kokvilnas un linu šķiedras. Darbi ir abstrakti, lielākoties arī ļoti koši un krāsaini un pārsteidz ikvienu. "Sākotnēji... laikam vispirms ir jāizpēta faktūra.Gribas paskatīties gleznai otrā pusē, un pēc tam, kad ir izpētīts, var mierīgi apskatīties darbu," saka izstādes kuratore Baiba Ļipņicka.

Izstādē "Papīra valoda" apskatāmi gan agrāk Amerikā tapušie darbi, gan šogad Igaunijā un Zviedrijā radītie darbi, kur Ilzei Dilānei bija iespēja apgūt jaunas tehnoloģijas. "Tēma parasti ir saistīta ar apkārtējo vidi, un man šeit ir daudz darbu, kas tapuši Amerikā, kur man tā ūdens tēma likās tuva. Zviedrijā atkal vairāk bija uzsvars uz kokiem," norāda Dilāne.

Neparastā izstāde Dobeles novadpētniecības muzejā būs apskatāma līdz 27. novembrim, bet jau nākamā gada sākumā ''Papīra valodu'' varēs izzināt alūksnieši.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti