Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andreju Pildegoviču

Rīta Panorāma

Valsts kase

Mākslas dienu izstāde

Ikgadējā Mākslas dienu izstāde pulcē 80 visu paaudžu Latvijas māksliniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mākslinieku savienības galerijā 15. aprīlī atklās ikgadējo Mākslas dienu izstādi, kas šogad notiks jau 55. reizi. Tajā ar saviem jaunākajiem veikumiem piedalīsies vairāk nekā 80 visu paaudžu Latvijas mākslinieki.

Ņemot vērā pasaules politisko kontekstu, Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins mūsu māksliniekus šoreiz bija aicinājis lauzt ierastos stila un satura rāmjus un būt aktīvākiem un atbildīgākiem sava laika vērtētājiem.

Tas ir ievaddarbs, kurā jaunie mākslinieki mēģinājuši atspoguļot pasaules modeli,” saka Igors Dobičins.

Aplūkojot Mākslinieku savienības foajē izvietoto no būvniecības materiāliem veidoto objektu, kas sastāv no savītām caurulēm, kas simbolizē cilvēka dzīves cikliskumu, un smagnēja piķa kluča, kas tiecas šo ierasto cikliskumu izjaukt, Igors Dobičins norāda: „Cik dzīve ir viegli ietekmējama. Pasaules lielajā spēlē notiek kāds pavērsiens, un cilvēks viegli var zaudēt pamatu zem kājām. Tas ir viens no virzieniem modernajā mākslā, kad izmanto šos provocējošos materiālus, lai skatītāja apziņā iedarbinātu zemapziņas sensorus, un viņš sāktu domāt.”

Pēc Igora Dobičina pārliecības - laiks pieprasa, lai Latvijas mākslinieki beidzot izietu no mums raksturīgās tēlainās realitātes rāmjiem, un kļūtu sociāli un politiski daudz aktīvāki un asāki. Izstādē tomēr ir ļoti maz šādu darbu, tāpēc Igors Dobičins pasaules politisko kontekstu vairāk akcentējis tieši ar izstādes neparasto iekārtojumu. Gleznas galerijā izvietotas tā, it kā tikko tur būtu noticis sprādziens, kas darbus izkaisījis uz visām debess pusēm.

Tas sprādziens it kā nāk no centra un izplatās uz visām pusēm, līdz ar to gleznas ir novietotas slīpi. Tā ir atsauce uz to, ka šie pasaules notikumi nepaliek nemanāmi, viņi izārda ierasto vidi un sajūtu, un daudzas lietas to iespaidā ir jāpārdomā un jāpārvērtē. Līdz ar to šeit gleznas no vidus ceļas tādā kā leņķī līdz pat sienām un griestiem augšā. Mēs mēģinājām iekārtojumā panākt šo efektu,” skaidro Igors Dobičins.

Viens no izstādes dalībniekiem ir Jānis Purcens. Viņš savā no kartona veidotajā lielformāta darbā apspēlējis Mihaila Bulgakova slavenā romāna „Meistars un Margarita" motīvus, uzskatot, ka tajā var atrast ļoti daudz zīmīgu paralēļu ar mūsdienām.

Lielākā daļa mākslinieku arī šajā izstādē tomēr bijuši uzticīgi mūsu mākslai jau ilgstoši raksturīgajam tēlainās realitātes stilam, kas nozīmē, ka mākslinieki vairāk reflektē par savas iekšējās pasaules izjūtām un dabas iespaidiem.

Te var redzēt gan Īras Rozentāles prieku par sauli, gan Jāņa Spalviņa dzidri mirdzošos akvareļus, gan Māra Subača lakoniskās piktogrammas un vēl ļoti daudzu citu mūsu mākslinieku jaunāko veikumu.

Dabas un cilvēka attiecības savā darbā risinājusi jaunā māksliniece Antra Skripste, gleznā dominē zaļie toņi jaukti ar īstiem sodrējiem.

Izstāde „Mākslas dienas 2014. Dialogs" būs skatāma no 15. aprīļa līdz 18. maijam Mākslinieku savienības galerijā, un tajā būs skatāms kopumā 80 mūsu mākslinieku jaunākais veikums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti