Dienas ziņas

Madonas novadā audējām – retas stelles

Dienas ziņas

Vestienas pagastā izveido A.Burova "Leļļu māju"

Jelgavā atklāta E.Viliamas pastmarku izstāde

Grafiķe Viliama: Pastmarkas ir iespēja ārzemēs iepazīstināt ar Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pastmarka ir viens no veidiem kā ārzemēs var iepazīt Latviju, tā par savu iesaistīšanos pastmarku zīmēšanā saka grafiķe Elita Viliama. Sagaidot Latvijas simtgadi, māksliniece strādā pie pastmarku sērijas, kurā atainoti svarīgākie notikumi kopš 1918. gada. 

Savu pirmo pastmarku māksliniece Elita Viliama uzzīmējusi pirms divdesmit diviem gadiem, un varētu teikt, ka zināmā mērā pie tā vainīgs viņas raksturs.

„Bija tā interesanti. Es kādreiz arī pati mazlietiņ krāju pastmarkas un domāju – „ak, cik skaisti”. Pagāja kaut kāds laiks un viena mana, nu negribētos gluži par kolēģi to uzskatīt,  ar tādu mazliet skaudību, mazliet ar smīniņu teica- ko tad tu pati nezīmē pastmarkas? Ha, ha!” ceļu uz pastmarku zīmēšanu atklāj māksliniece.

1992. gadā, kad Latvijas Pasts izsludināja konkursu, grafiķe pieteicās un uzvarēja. Pastmarkas mākslinieci piesaistījušas arī tāpēc, ka tas ir veids, kā Latvija var iekarot pasauli. Sagaidot valsts 100. dzimšanas dienu, tiek gatavota pastmarku sērija, kurā attēloti Latvijai svarīgi notikumi un cilvēki, sākot no 1918. gada.

„Nu, protams, pastmarka jau nav romāns. Tur nesaliksi iekšā veselu grāmatu, no kaut kā ir jāatsakās, kaut kas ir jāparāda, bet tā maksimāli koncentrēti, lai cilvēkiem būtu skaidrs, kas tas ir un kāpēc tas ir,” saka Viliama.

Izstādē ''X dienās apkārt pasaulei'' Ģederta Eliasa muzejā apkopotas gan Latvijas simtgadei veltītās, gan agrāk zīmētās pastmarkas, un lai gan šodien vēstuļu sūtīšanu bieži aizstāj e-pasts, izstādes apmeklētāji uz tām neraugās tikai kā uz gleznām.

Līdz Latvijas apaļajai  jubilejai  katru gadu paredzēts izdot vismaz trīs pastmarkas, bet izstāde Jelgavā , kurā  redzami arī mākslinieces ekslibri, būs apskatāma līdz 21. decembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti