Rīta Panorāma

A.Faniginas darbu izstāde

Rīta Panorāma

Sižets no sērijas''Legālā nāve''

Mākslinieces Vijas Celmiņš personālizstāde

Filma un izstāde atklās mākslinieces Vijas Celmiņas radošo personību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

10. aprīlī kinoteātrī “Splendid Palace” notiks režisora Olafa Okonova dokumentālās filmas “Teritorija Vija Celmiņš” pirmizrāde, savukārt 12. aprīlī mākslas muzeja "Rīgas Birža” Lielajā izstāžu zālē skatītājiem tiks atvērta pasaulē pazīstamās mākslinieces Vijas Celmiņas personālizstāde "Dubultā realitāte”. Gan filma, gan izstāde pirmo reizi Latvijas skatītājiem atklās mākslinieces radošos procesus un personību.

Vija Celmiņa ir Rīgā dzimusi ASV gleznotāja un grafiķe, kas kļuvusi par vienu no ievērojamākajām mūsdienu amerikāņu hiperreālisma virziena māksliniecēm un kura pasaules atzinību guvusi pateicoties savam īpašajam rokrakstam – bezgalīgā plašuma (okeāns, zvaigžņotā debess, tuksnesis) atveidojumam.

Šobrīd Ņujorkā mītošā māksliniece izglītību ieguvusi Kalifornijas Universitātē, bet vēlāk dzīvojusi un strādājusi Losandželosā. Viņas darbi iekļauti nozīmīgākajās modernās mākslas kolekcijās pasaulē, piemēram, Metropolitēna muzejā Ņujorkā, Vašingtonas Nacionālajā galerijā un Pompidū centrā Parīzē.

Jau 70. gados pamanītā māksliniece soli pa solim virzījusies pretī mākslas pasaules atzinībai. Mākslas zinātniece un izstādes kuratore Elita Ansone sarunā "Kultūras Rondo" uzsver - Vija Celmiņa vienmēr ir meklējusi savu mākslas koncepciju.

Pat ja sākotnēji kā studente māksliniece darbojusies abstraktajā ekspresionismā, desmit gadu laikā viņa atradusi savu atšķirības zīmi. Būt atšķirīgam, tas ir svarīgi mākslas pasaulē," teic Ansone.

Elita Ansone norāda, ka vēlme mākslinieces darbus atvest uz Latviju bijusi jau sen.

„Izstāde ir tāds projekts, kuru mēs esam vēlējušies jau vismaz 20 gadus, un vienmēr esam runājuši, cik tas būtu lieliski, ja mēs varētu atvest Vijas Celmiņas izstādi uz Latviju un redzēt mūsu tautietes mākslas darbus, kuri pasaulē ir ļoti, ļoti labi pazīstami. Jo viņas darbi ir ārkārtīgi ievērojamu muzeju pastāvīgajās ekspozīcijās,” stāsta Ansone.

Elita Ansone par Vijas Celmiņas izstādi
00:00 / 05:17
Lejuplādēt

Personālizstāde "Dubultā realitāte” atspoguļo 50 gadus mākslinieces radošajā darbībā – no 1964. līdz 2014. gadam. Ekspozīcijā skatāmas Vijas Celmiņas gleznas, skulptūras, objekti, zīmējumi grafīta un ogles tehnikās, kā arī iespiedgrafikas darbi – mecotintas, akvatintas, sausās adatas, oforta, kokgrebuma tehnikās. Tāpat izstādē ir iespēja noskatīties Jura Podnieka filmu studijas veidoto kinodarbu. 

Dokumentālā filma "Teritorija Vija Celmiņš" pirmo reizi atklās mākslinieces radošo procesu, kā arī viņas unikālo personību. Filmēšanas grupa Viju Celmiņu apmeklēja Ņujorkā un Longailendā, kur tai bija ne tikai ekskluzīva iespēja vērot mākslinieces darba procesu, bet arī tikties ar viņas domubiedriem un būt klāt Ņujorkas mākslas notikumos.

„Latvijā skatītājiem nav viņa ļoti zināma un atpazīstama, un tāpēc šī filma būtu kā pirmais solis pretī viņai, un tā sastapšanās, es ceru, notiks izstāžu zālē un atkal citās izstāžu zālēs, visur pasaulē, kur viņas darbi tiek izstādīti,” Latvijas Radio 3 - „Klasika” atzīst filmas producente Antra Cilinska.

Pēc kopā ar mākslinieci pavadītām desmit dienām producente atzīst, ka Vija Celmiņa ir ārkārtīgi talantīga, strādīga un interesanta personība.

Vija ir kā tāda atspere uzvilkta - strādā pie viena darba, tad otrā dienā pie nākošā darba, un tad atkal tā pēc kārtas. Tas ir interesanti, kā šis cilvēks savā teritorijā spēj ar to visu tikt galā un darboties. Kā cilvēks viņa ir ļoti interesanta, kā māksliniece ļoti interesanta. Viņai ir tāda harizma, ka tu klausies un klausies viņā, un ir interesanti,” stāsta Cilinska. 

Antra Cilniska par filmas "Teritorija Vija Celmiņš" tapšanu
00:00 / 03:43
Lejuplādēt

Filmas radošajā komandā darbojās režisors Olafs Okonovs, scenārija konsultante Elita Ansone un operators Aleksandrs Grebņevs.

Spēja redzēt, pieslēgties dabai, vērot nevis to, kas tas ir, bet to, kas aiz tā stāv, skaidro mākslinieces unikalitāti. Viņa redz cauri attēlam – spēj salikt vienā plaknē daudzas lietas. Savā radošajā telpā viņa ir atšķirīga - imigrante, sieviete - māksliniece, cīnītāja, kas mācējusi nepadoties," tā filmas režisors. 

Uz īsu brīdi Rīgā ieradīsies arī pati māksliniece - otrajā dienā pēc izstādes atklāšanas Vija Celmiņa ir piekritusi kļūt par programmas "Sarunas muzejā" viesi un pastāstīt plašākai auditorijai par sevi un savu radošo darbību. "Sarunas muzejā" kopā ar Elitu Ansoni un Viju Celmiņu notiks 13. aprīlī plkst. 15 Mākslas muzejā "Rīgas Birža".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti