Kultūras ziņas

Andras Manfeldes romāns "Virsnieku sievas"

Kultūras ziņas

"Citādas krāsas" latviešu kamermūzikā

Minora notis tekstilmākslā

Egils Rozenbergs: Tekstilmākslai trūkst valstiska atbalsta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” 21. februārī atklāta tekstilmākslinieka Egila Rozenberga gobelēnu izstādi “Refleksijas”, kurā apskatāmi pēdējo desmit gadu laikā tapušie darbi. Lai gan pats ir augsti novērtēts un starptautiski atzīts, Rozenbergs uzskata, ka tekstilmākslas nozarei kopumā šobrīd trūkst sabiedrības intereses un valstiska atbalsta. Katram māksliniekam esot pašam jācīnās par sevi un iespējām pilnvērtīgi izpausties.

Jūra, tās atstātie raksti smiltīs, Parīzes iespaidi, acteku kultūra un eņģeļi – tās ir tēmas, kam tekstilmākslinieks Egils Rozenbergs pievērsies pēdējos gados, vispirms savas idejas izpaužot skicēs, kuru skaits vienam darbam varot sasniegt pat 20. Tikai tad, kad vīzija pilnīgi skaidra, viņš sēžoties pie stellēm. Viens gobelēns topot vidēji trīs mēnešu laikā.

“Kad tu jau esi gatavs, tev tas darbs iet ar prieku. Tu neskaiti stundas. Skaties – jau vakars klāt," saka mākslinieks.

Egila Rozenberga darbi  atrodas vairāku valstu muzejos un kolekcijās, un mākslas kritiķi viņu slavē, tomēr, runājot par tekstilmākslas pašreizējo situāciju Latvijā, mākslinieks nav pārāk optimistisks.

“Nav sabiedrības atbalsta, valstiska atbalsta. Nav pasūtījumu. Lielos gobelēnus nevar veidot, ja nav pasūtījuma. Tas ir tas akmens, aiz kā ķeras nozares attīstība,” uzsver Rozenbergs.

Blakus gobelēniem izstādē apskatāmas arī skices darbiem, ko mākslinieks iecerējis savai personālizstādei 2018. gadā. Aušana jau esot sākusies, arī nosaukums izstādei izdomāts - “Magnētiskā rezonanse”, un arī darbu materiāli jau izvēlēti – ierastās vilnas un lina vietā paredzēts izmantot, piemēram, kapronu un videokasešu lentes.

“Zinām iepriekšējo gadsimtu zīmes, bet kur ir šī gadsimta? Jums ir? Es domāju, ka es tās atradīšu – līdz nākamajai izstādei,” saka mākslinieks.

Izstāde "Lielā dzintara" 1.stāva mākslas telpā "Civita Nova" līdz 23.martam bez ieejas maksas skatāma koncertzāles darba laikā no plkst. 10 līdz 20, svētdienās no plkst. 10 līdz 15.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti