Džemmas Skulmes «Krāsas garša» pārceļo uz Cēsīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Cēsu izstāžu namā 6. Janvārī plkst. 17 tiks atklāta Džemmas Skulmes personālizstāde "Krāsas garša", kura pērn bija skatāma Mākslas stacijā "Dubulti", lsm.lv pavēstīja fonda "Mākslai vajag telpu" pārstāve Katrīna Leiškalne.

Pērn Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un šogad Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejā notikušas plašas Džemmas Skulmes darbu retrospekcijas. Savukārt, projekts "Džemma 90", kurā septiņi jauni autori veidoja personālizstādes saistībā ar Džemmas Skulmes mākslu un harismātisko devumu kultūrā, rosinājis reflektēt par mantojuma klātbūtni laikmetīgajā mākslā. Jaunākie mākslinieces Džemmas Skulmes darbi bija redzami izstādē "Krāsas garša" Mākslas stacijā "Dubulti" 2016. gada rudenī.

Sabiedrības lielās intereses dēļ izstādes apskates laiks tika pagarināts, taču jaunajā gadā tā būs apskatāma Cēsu izstāžu namā. Interesenti tiek aicināti uz izstādes atklāšanu 2017. gada 6. janvārī plkst. 17.

Izstāde "Krāsas garša" ir unikāla iespēja iepazīties ar visjaunākajiem Džemmas Skulmes darbiem. Tie gleznoti šogad un pārsteidz ar radošo uzdevumu vērienu. Izstādē skatāmās gleznas ir krāsas vieliskuma un abstrakta simbolisma izgaršošana. Māksliniece atzīst, ka darbi tapuši, izbaudot "to labo, meditatīvo sajūtu, kas rodas, satiekoties ar krāsu". Vienlaikus gleznas radušās kritiskā dialogā ar pašas Skulmes līdzšinējo veikumu un ar moderno glezniecību plašākā skatījumā -  "tā ir pretestība pret tiem smukajiem, labajiem paņēmieniem", komentē māksliniece. Izstādi "Krāsas garša" var dēvēt par Džemmas Skulmes "atbrīvošanās ceļa" (E. Kļaviņš) turpinājumu.

Atsevišķus stāstus izstādē veido 2015. gadā gleznotas ekspresīvas neodadaistiskas princeses, karalienes un bērni, kā arī agrāk tapušas kolāžas, kuras Džemma Skulme sauc dažādi – par "Kariatīdēm", "Putnubiedēkļiem" un "Vēstures piezīmēm", bet kuras vieno koncepcija izmantot to, kas ir mājās. Kubisma tradīcijās veidotās kolāžas ir vēl nenovērtēts kopums Džemmas Skulmes daiļradē, tās tapušas paralēli "tīrajai" glezniecībai no 1982. līdz 2012. gadam un būvē tiltus starp Latviju un pasauli, starp dažādos avotos un laikos izkaisīto latvisko identitāti, kā arī kļūst par autores simbolisku tiltu no padomju laikiem uz neatkarību.

Ekspozīciju papildina kolāžās izmantotie materiāli no mākslinieces arhīva, kas atklāj vēl kādu Džemmas Skulmes ampluā – līdz pat šai dienai viņa ir nepārspējama un harismātiska sabiedriskās dzīves līdere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti