Daugavpils laikmetīgās keramikas izstāde savaldzina ar savu skaidrību un izteiksmīgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Daugavpils ir Austrumeiropas laikmetīgās keramikas galvaspilsēta, atklāj Māris Čačka, izstādes “Kolekcija / Latvijas starptautiskā keramikas biennāle” iekārtotājs un Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks. Izstādi var aplūkot Rīgas Mākslas telpā.

„Jaunajiem māksliniekiem, kas daudzviet dažādās pasaules nostūros dzīvo un rada, zina [Marka] Rotko un [Pētera] Martinsona vārdu, tie ir divi vārdi, kas pievelk. Cilvēki atbraucot, ierauga daugavpiliešus, manus kolēģus, pateicoties kuru entuziasmam viss būvējas un top,” stāsta Rotko mākslas centra vadītāja vietnieks Čačka.

Laikmetīgās keramikas izstāde „Kolekcija / Latvijas starptautiskā keramikas biennāle” notiek sadarbībā ar Daugavpils mākslas centru un Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Izstādē aplūkojami 118 autoru darbi no gandrīz 50 valstīm.

Kolekcijas darbi tapuši keramikas simpozijos. Un šovasar tāds būs jau piekto reizi. Kolekcija arī glabā pirmās Daugavpils laikmetīgās keramikas biennāles darbus.

„Mēs turpinām, aicinot pie sevis uz Daugavpili, kura izsenis ir bagāta ar tradicionālo keramiku, kura arī savā ziņā sāka mainīties, ejot ceļā uz laikmetīgo keramiku,” uzsver Čačka.

Izstādē redzam dažādas skulptūras, sienas objektus un instalācijas, kas parāda mūsdienu izpratni par keramiku. Cilvēki cenšas mūsdienu noskaņās attīstīt iepriekš mazliet ieskicēto atšķirību starp laicīgo un reliģisko mākslu.

„Ir atšķirīgas skolas gan Eiropai, gan Āzijai, gan Tuvajiem Austrumiem, un to visu var redzēt, kad veidojas kolekcijai kaut kāda grupa, un var skaidri redzēt stilistiskas atšķirības,” stāsta izstādes kurators Vitālijs Petjko.

Izstāde savaldzina ar savu skaidrības un izteiksmīguma spēku. Darbi aplūkojami Rīgas Mākslas telpā līdz jūnija vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti