Dienas ziņas

Teātra studiju iecerēts pārveidot par skolas teātra pulciņu

Dienas ziņas

Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca iekaro Eiropas tirgu

Cēsīs atklāj Pasaules latviešu mākslas centru

Cēsīs atklāj Pasaules latviešu mākslas centru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Gandrīz desmit gadus lolota iecere par mākslas centra izveidi Latvijā, kur vienuviet varētu aplūkot dažādās valstīs dzīvojošo latviešu mākslinieku radītos darbus. Beidzot iecere ir  īstenota - Cēsīs atklāts Pasaules latviešu mākslas centrs. Šī būs vieta, kur varēs gan baudīt, gan arī pētīt pasaules latviešu mākslinieku radītos darbus.  

Pasaules latviešu mākslas centrs mājvietu radis Cēsu arodvidusskolas bijušas sporta zāles telpās. Šī vieta piedzīvojusi milzīgas pārmaiņas un nu pārtapusi par gaišu un modernu izstāžu zāli, kur aplūkojami gan ārvalstīs dzīvojošo vecmeistaru darbi, gan arī jaunākās paaudzes mākslinieku veikums.

„Mēs meklējām mājvietu Latvijā. Tas nemaz nebija tik viegli - atrast piemērotu vietu, bet Cēsu vadība bija ļoti pretimnākoša, un mēs atradām ideālu vietu, stāsta Pasaules latviešu mākslas savienības valdes priekšsēdētāja Lelde Kalmīte.

 Mākslas darbu kolekcija Cēsīs veidojusies pēdējo trīs gadu laikā, un nu tajā ietilpst vairāk nekā 350 dažādi darbi. 

„Aplūkojama jau ir maza daļa no tā visa, ļoti daudz vēl stāv mūsu krātuvēs. Šeit ir izlasītas pērļu pērles, un tie jaunākie sūtījumi, kas ir braukuši šurp no Amerikas,” atklāj Cēsu izstāžu nama vadītāja Nata Livonska.

Mākslas centra veidotāji cer, ka Cēsis kļūs par vietu, kur būs iespējams aplūkot un arī pētīt pasaules latviešu radītās mākslas vērtības. Šis centrs sniegs ieskatu, cik daudzveidīgi spēj būt ārvalstīs dzīvojošie latviešu mākslinieki un kā, dzīvojot svešumā, ir iespējams saglabāt latviskās vērtības.

„Mēs nevaram īstu latviskumu dot, jo mums latviskums ir mazāk, bet mēs varam iedot citādu, varbūt plašāku vērienu, ko ievest Latvijā,” saka Pasaules latviešu mākslas savienības valdes loceklis Juris Ubāns.

„Mēs gribam, lai jaunākās paaudzes iepazīstas ar vecākajām un arī ar Latviju, jo daudzi nemaz te nav bijuši, bet viņi jūtās kā daļa no latviešu kultūras,” piebilst Lelde Kalmīte.

Šobrīd centra rīcībā ir viena izstāžu zāle, taču turpmākajos gados tai blakus varētu tapt vēl otra zāle. Centra veidotāju mērķis ir šo vietu attīstīt par mākslas centru, kur būtu iespējams mākslu gan baudīt, gan arī pētīt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti