Kultūras ziņas

Ditas Balčus teātris turpmāk Zirgu ielā

Kultūras ziņas

Grupai "Pienvedēja piedzīvojumi" – 20

Jāņa Akuratera muzejā iemitinājušās marionetes

Akuratera muzejā skatāma Veltas Emīlijas Platupes miniatūru un marionešu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz 23. oktobrim Jāņa Akuratera muzejā skatāma Veltas Emīlijas Platupes miniatūru un marionešu izstāde "Mīlestība aug liela".

Māksliniece Velta Emīlija Platupe, marionešu lielvalsts Francijas un rakstnieka Hektora Malo grāmatas “Bez ģimenes” iedvesmota, radījusi piecas iespaidīgas lelles – marionetes un virkni miniatūru zīmējumu ar pašas rokām tamborētos rāmīšos.

Gan barokālās lelles, gan naivi romantiskie zīmējumi izkārtoti izstādē Jāņa Akuratera muzejā. Mākslas akadēmijas profesors Kaspars Zariņš glezniecības un topošo keramikas maģistranti raksturo kā mākslinieci, kam raksturīgs naivums, romantisms un bērnišķība. Māksliniece ne mazums pūlējusies, lai pamodinātu sevī reālisti, bet nesekmīgi.

„Naivums ir lieta, ko ģimenē vai nu ar piemēru vai ģenētiski pārmanto," domā māksliniece. "Apkārtējie var par viņu iesmiet, jo, ziniet, nauda jāpelna un reālisms ir un tā, bet viņš pārmantojas... Bet, kad visu saskaita kopā, tad beigās ir labāk dzīvot ar nekā bez [naivuma]."

Marionetes ir varoņi no mākslinieces bērnības grāmatas par pamestu franču puiku, kurš pēc ilgiem meklējumiem tomēr atrod ģimenes siltumu. To Platupe pārlasot vai ik gadu.

„Sāku domāt, kāpēc tas tā? Un es savilku paralēles, ka grāmatā ir 19. gadsimta Francija, šeit ir 21. gadsimts, bet joprojām ir bērni bārenīši, ir vardarbība ģimenē, ir kāds, kuru sit un slikti izturas, ir kādi, ko nozog, ir kādi brīnumaini cilvēki, kas palīdz tam visam nesabrukt. Tā viņi [darbi] sāka prasīties pasaulē," skaidro māksliniece.

Mākslinieces atvase mammai palīdzējusi rast pārliecību par savu radošo potenciālu un drosmi rādīt to citiem. Miniatūrie zīmējumi, piemēram, ir mazās meitenes pasaules iepazīšanas mirkļi mammas skatījumā. Tomēr mazā Frančeska mammas aizraušanos ar leļļu veidošanu par priekšrocību neuzskata.

Vienu marioneti māksliniece rada aptuveni mēnesi. Un saviem lolojumiem novēl nonākt arī skatuves gaismās.

Velta Emīlija Platupe ieguvusi maģistra grādu mūsdienu mākslā "Ecole Supérieure d’Arts & Médias de Caen/Cherbourg" Francijā un maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā. Mazliet papildina zināšanas Mākslas akadēmijas keramikas nodaļas maģistratūrā. Izstādēs piedalās kopš bērnības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti