Vāc ziedojumus Cimdu Jettes dienasgrāmatu izdošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tuvākajā laikā plāno izdot cimdu adītājas un domātājas, kas kopš bērnības visu mūžu pavadīja ratiņkrēslā, Jettes Užānes jeb Cimdu Jettiņas dienasgrāmatas. Latvijas Radio aizpērn izskanēja Cimdu Jettes dienasgrāmatu lasījumi. Toreiz pēc lielās cilvēku intereses, nostiprinājās Jettes Užānes mantojuma glabātājas un dienasgrāmatu fragmentu ielasītājas Elīnas Apsītes vēlme izdot grāmatu. Līdzekļus grāmatas izdošanai vāc ziedojumos.

„Saistībā ar Cimdu Jettiņu man šķiet - pēc tiem Latvijas Radio dienasgrāmatu lasījumiem ir iesācies tāds kā vilnis, kurš veļas. Man šķiet, notiek ļoti daudz labu un vērtīgu notikumu.” Cimdu Jettes ideju turpinātāja un mantojuma glabātāja Elīna Apsīte stāsta, ka saņēmusi  vēstules gan elektroniski, gan cilvēki atstāja ar roku rakstītas vēstules ar jautājumiem, kur un kad varēs izlasīt Jettes dienasgrāmatas. Elīna toreiz saprata, cik nozīmīgas šīs domas ir cilvēkiem.

Grāmatā būs arī Elīnas Apsītes komentāri. Viņa stāsta, ka grāmata izveidojas it kā divās plūsmās. Viens ir laiks, par kuru raksta Jette, un tad par to, kā pati Jette konkrētas situācijas komentēja Elīnai un kā viņa šos notikumus izjutusi.

Grāmatas teksts jau ir gatavs. „Man liekas, ka būs tāda ārkārtīgi skaista, vizuāli skaista un arī saturiski skaista grāmata. Tāda grāmata, kas paceļ virs tās vidējās savas cilvēcisko iespēju robežas,” stāsta Elīna.

Taču, lai grāmatu izdotu, aizvien ir vajadzīgi līdzekļi. Šobrīd norit tautas akcija līdzekļu vākšanai. „Ir tāda interneta platforma „Projektu banka”, kurā ir iespējams ievietot savus projektus, ja ir nepieciešams saziedot līdzekļus. Šajā projektu bankā, ja jūs atrastu ''Jettes Dienu grāmatu'', tad jūs redzētu aprakstu par šo projektu un jums būtu iespēja arī noziedot šī projekta īstenošanai un realizācijai,” stāsta Elīna.

Uz tikšanos ar Latvijas Radio Elīnai līdzi ir Jettes adītie cimdi. Tie rūpīgi salikti dokumentu kabatiņās, no kurām Elīna cimdus izvelk: „Es paņēmu līdzi varbūt raksturīgākos Jettes cimdus.”

Lai gan Jette adījusi daudzus cimdus ar tradicionāliem latvju rakstiem, taču viņa ir īpaša ar to, ka sāka veidot savus rakstus. „Piemēram, šie cimdiņi ir kā mīkla. Kas tas ir, kam zieds un ogas ir vienlaicīgi? Zemenēm! Nu, ja. Un tie ir zemeņu cimdiņi. Sarkanas odziņas un balti ziediņi blakām.”

Līdzi ir arī Lieldienu tēmai veltīti cimdi: „Zaķīši ar dzeltenām oliņām sūnu zaļā zālītē.”

Lieldienu stāsts Jetti esot ļoti uzrunājis. Augšām celties var tikai tad, kad spēj pārvērtēt līdzšinējo dzīvi.

„Neskatoties uz to, lai cik grūta būtu dzīve tādam bērnam invalīdu ratiņos lauku mājās daudzbērnu ģimenē tajos laikos. Bet patiesībā vienalga, kuros laikos. Mēs jebkurš varam teikt, ka mūsu dzīve ir grūta kaut kādos brīžos, mēs katrs pēkšņi varam teikt, ka mums ir ļoti grūta dzīve. Bet augšāmcelšanās ir tajā brīdī, kad es pats apjēdzu un saprotu to savu dzīvošanas jēgu,” stāsta Elīna.

Dienasgrāmatās var redzēt brīdi, kad Jette saprot – viņai jādzīvo jēgpilni, skaisti un viņā ir tik daudz iekšējo bagātību, ka tās var dāvināt arī citiem.

Plānots, ka grāmatā Jettes Užānes dienasgrāmatas būs lasāmas maija beigās vai jūnija sākumā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti