Somijai izrāviens literatūras eksportā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Somu izdevēji, tāpat kā daudzviet citur Eiropā, cīnās par izdzīvošanu pašmāju tirgū, taču somu literatūras eksportā redzama gaisma tuneļa galā. Par vairāk nekā veiksmīgu uzskatāma somu dalība Frankfurtes grāmatu tirgū šogad.

No janvāra līdz septembrim, salīdzinot ar iepriekšējā gada šo pašu laika posmu, somu grāmatu pārdošana samazinājusies par 17 procentiem. Visstraujāk krities tulkotās literatūras noiets - par piektdaļu. Kritums nav novērojams bērnu literatūras grāmatu pārdošanā.

Somu izdevēju apkopotie pārdošanas dati liecina, ka vislielākās cerības grāmatu pārdošanā liekamas uz novembri un decembri. Nedēļā pirms Ziemassvētkiem somu grāmatveikalos, kā katru gadu, būs garas rindas no rīta līdz vēlam vakaram.

Par izdzīvošanu pašmāju tirgū somu izdevēji cīnās, taču pozitīvas tendences vērojamas somu literatūras eksporta izaugsmē.

Organizācija, kas veicina somu literatūras tulkošanu un izdošanu ārzemēs, kā arī rūpējas par somu literatūras atpazīstamību visā pasaulē, ir "Fili".

"Fili" un Somu izdevēju biedrība nesen publicējušas atskaiti, kurā redzams somu literatūras eksporta pieaugums. 2013.gadā somu izdevniecības par savu autoru tulkojumu publicējumiem ārzemēs ieņēmušas 2,24 miljonus eiro. Par somu literatūras eksporta visstraujāko izrāvienu pasaulē gan uzskatāms 2012.gads, kad somu literatūras pieprasījums ārpus Somijas robežām pieauga par 60% procentiem viena gada laikā. Pēdējo divu gadu laikā strauji izaudzis bērniem un jauniešiem rakstītās somu literatūras pieprasījums citur pasaulē.

"Fili" un Somu izdevēju biedrības atskaitē redzams, ka somiem beidzot izdevies ielauzties angļvalodīgās literatūras tirgū. Somu literatūra savu popularitāti nav zaudējusi arī Krievijā un Latīņamerikā, taču visbiežāk somu literatūru līdz šim izdevusi Vācija, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc Somija triumfēja šī gada Frankfurtes grāmatu tirgū goda viesa statusā.

Jau vairākus gadus pirms stratēģiski nozīmīgā grāmatu tirgus "Fili" un vācu izdevēji ieguldīja somu literatūras izdošanā, kas savukārt tirgus laikā somu literatūrai atvēris daudzas jaunas durvis. Nozīmīgi darījumi noslēgti, piemēram, ar Japānu, Ķīnu un Indiju.

Par Somiju un arī nevienu citu Frankfurtes goda viesi vācu medijos nav rakstīts tik bieži. Viena gada laikā Vācijā par Somiju presē un televīzijā stāstīja gandrīz astoņus tūkstošus reižu, puse stāstu bija saistīti tieši ar somu literatūru un rakstniekiem. Bieži medijos apbrīnota somu rakstnieku neatkarība no aģentiem un Somijas radošo stipendiju sistēma, kas ļauj somu literatūrai atšķirties un būt īpašai. Somu literatūra vācu medijos saukta par brīvu, eksperimentālu un dīvainu.

Sagaidāms, ka šis un nākošais gads somu literatūras eksportā lauzīs jaunus rekordus.

2018.gadā Londonas grāmatu tirgus goda viesis kopā ar Lietuvu un Igauniju būs arī Latvija. Vairākas organizācijas, tostarp Latvijas Literatūras centrs, jau ir sākušas gatavoties svarīgajam notikumam, Latvijas Radio pastāstīja centra vadītājs Jānis Oga.

Sekojot ārzemju kolēģu praksei, jau laikus tiek gatavoti latviešu autoru darbu paraugtulkojumi - gan fragmenti, gan prozas, gan dzejas darbi pilnā apjomā, lai tos pēc tam piedāvātu ārzemju literārajiem aģentiem, paredzot atlīdzību par manuskripta virzišanu literārajā tirgū. Katru gadu ārzemēs iznāk 15 līdz 20 latviešu autoru grāmatu, norāda Literatūras centra vadītājs Jānis Oga.

Par Lielbritānijas tirgū virzāmajiem darbiem lems ekspertu komisija.

2018.gadā grāmatu tirgū Londonā tiks iezīmēti dažādi virzieni: Latvija kultūras kanons un klasika (Rainis, Rūdolfs Blaumanis, Ojārs Vācietis, Imants Ziedonis), Vispārējie latviešu dziesmu un deju svētki, vēsturiskā un dokumentālā proza (Sandra Kalniete, Valentīna Freimane, Alberts Bels), "niknā" sieviešu proza un laikmetīgā dzeja, bērnu literatūra un ilustrācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti