Kultūras ziņas

Jaunas latviešu operas pasaules pirmizrāde

Kultūras ziņas

Ebreju anekdotes Alvja Hermaņa "12 krēslos"

Baltijas bestsellera autore viesojas Rīgā

«Silva rerum» autore: Literatūrai ir jābūt kam augstākam par sevis izteikšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Es esmu pārliecināta, ka literatūrai ir jābūt kam vairāk un augstākam par sevis izteikšanu, tāpēc, kad rakstu, man svarīgi ir to sevī nostādināt kā labu vīnu mucā," teic bestsellera "Silva rerum" autore, lietuviešu rakstniece Kristina Sabaļauskaite, kura aizvadītajā nedēļā piedalījās festivālā "Prozas lasījumi 2014" Rīgā.

Kristinas Sabaļauskaites romāns "Silva rerum" Lietuvā tika izdots pirms sešiem gadiem, izpelnoties pārsteidzošu lasītāju atzinību, romāns ieguvis "Gada grāmatas 2009" titulu. Kristina Sabaļauskaite, būdama mākslas vēsturniece un žurnāliste, aizrautīgi un precīzi iedziļinājusies 17.gadsimta Lietuvas dižkunigaitijas sadzīvē un vēsturiskajās peripetijās. Stāsts par 17.gadsimta notikumiem Žemaitijas bajāru ģimenē ir kļuvis pieprasīts arī Latvijā.

Es domāju - ļoti labi, ka cilvēki atkal atgriežas pie vēstures izzināšanas. Kā viens gudrs cilvēks ir teicis - bez vēstures izzināšanas un izprašanas mēs nespējam saprast tagadni un plānot mūsu nākotni," saka Kristina Sabaļauskaite.

Jautāta, kas bija interesantākais rakstot romānu, "Silva rerum" autore norāda: "Tas laikam saistīts ar tādām eksistenciālām lietām, kas iet kā pavedieni cauri visiem gadsimtiem un kas mūs saista ar šiem varoņiem, kuri dzīvoja pirms 300 vai 400 gadiem. Šādas cilvēku eksistenciālās lietas - tās nemainās."

Latviešu lasītāji nekad nav īpaši lutināti ar lietuviešu literatūras tulkojumiem, un Lietuvas vēsture, neskatoties uz šīs zemes ģeogrāfisko  tuvumu, allaž palikusi diezgan sveša. Arī latviešu lasītājam Kristinas Sabaļauskaites romāns atklāj daudz agrāk neiepazītu Lietuvas dižkunigaitijas vēstures lappušu.

Nav noslēpums, ka diemžēl daudziem rakstīšana kļūst par autoterapijas formu, tāpēc mūsdienās ir tik daudz grafomānijas un sliktas literatūras. Es esmu pārliecināta, ka literatūrai ir jābūt kam vairāk un augstākam par  sevis izteikšanu, tāpēc, kad rakstu, man ir svarīgi sevī to nostādināt kā labu vīnu mucā," pauž Kristina Sabaļauskaite.

Latvijas lasītājiem jau ir bijusi iespēja iepazīties ar "Silva rerum" pirmajām divām daļām, bet nākamā gadā sākumā klajā nāks trešā grāmata.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti