Sērijā «Satori bibliotēka» iznāks Ainas Rendas slavenā antiutopija «Himna»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Decembra sākumā sērijā "Satori bibliotēka" pirmo reizi latviešu valodā iznāks amerikāņu domātājas un rakstnieces Ainas Rendas (Ayn Rand) antiutopija "Himna".

Vai cilvēkam ir morālas tiesības tiekties uz laimi, nedomājot par visu cilvēku kopējo labumu? Vai arī morālais egoisms neizbēgami ved pie sabiedrības sabrukuma? Vai drīkst upurēt tradīcijas jaunrades vārdā? Vai māksla drīkst kalpot ideoloģijai? Vai sievietes uzdevums ir atbalstīt sava vīrieša centienus, aizmirstot par savām ambīcijām? Par šādiem jautājumiem aicina aizdomāties biedrība "Ascendum", kas izdod Ainas Rendas grāmatu "Himna".

"Himnas" galvenais varonis dzimis tehnoloģiski un sociāli atpalikušā sabiedrībā, kurā ir aizmirsti ikdienišķākie civilizācijas sasniegumi, aizmirsts ir arī vārds "Es", un jebkas, kas izceļ vienu cilvēku starp citiem, ir aizliegts. Ir aizliegts izvēlēties, ir aizliegts domāt, un ir aizliegts mīlēt. Tomēr 21 gadu vecais Vienlīdzība 7-2521 ir citādāks un, par spīti bailēm un neziņai, pārkāpj visus aizliegumus. Kas notiks ar šo dumpinieku?

Novelē paustās idejas ir tik radikālas, ka grāmatu ilgu laiku neizdeva ASV, un savu pirmo izdevumu tā piedzīvoja Lielbritānijā.

Šai grāmatai vajadzētu būt aizliegtai ikvienā valstī, kurā eksistē kaut jelkāda cenzūra," norāda grāmatas tulkotājs un interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. "Tās mērķis ir atbrīvot ikvienu, kurš to ir izlasījis līdz beigām."

Aina Renda (Ayn Rand, īstajā vārdā – Alisa Rozenbauma) (1905–1982) ir krievu izcelsmes amerikāņu filozofe. Renda dzimusi Sanktpēterburgā ebreju uzņēmēju ģimenē, bet 1925. gadā aizbrauc uz ASV, kur arī paliek uz dzīvi. Renda nolemj izstrādāt pašas radītu filozofijas sistēmu, ko nodēvē par objektīvismu. Viņas uzskatu pamatā ir priekšstats par personisko laimi kā cilvēka augstāko morālo mērķi, radošo darbību kā viscienījamāko nodarbošanos un saprātu kā vienīgo Absolūtu. Renda tā arī neiegūst formālu filozofisko izglītību, viņas uzskati akadēmiskās aprindās ilgu laiku netiek uzskatīti par ievērības cienīgiem, un to paušanai Renda izvēlas izmantot literārus darbus. Ainas Rendas objektīvisma filozofija sniedz ļoti skaidras un radikālas atbildes – arī viņa pati vienmēr ir deklarējusi to, ka spēj definēt savus uzskatus jebkurā jautājumā. Viņa noliedza jebkādu reliģiju un misticismu, metafizikas sfērā pārstāvot filozofisko reālismu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti