Kultūras ziņas

Alūksnieši sveic Edgaru Račevski 80. jubilejā

Kultūras ziņas

Labākajām bērnu grāmatām – Jāņa Baltvilka balva

Kuldīgā notiek starptautiska rakstnieku rezidence

Rezidencē Kuldīgā top eseju krājums «Četras durvis uz Kuldīgu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Četras durvis uz Kuldīgu – tā nolemts saukt eseju krājumu par Kuldīgu. Tas būs četru dažādu autoru skatījums uz šo mazpilsētu no dažādiem rakursiem. Lai radītu esejas, Kuldīgā šobrīd noris starptautiska rakstnieku rezidence. Tajā piedalās profesori, vēsturnieki un žurnālisti no Latvijas, Krievijas un Lielbritānijas

Kad pērn Kuldīgas Mākslinieku rezidence Kuldīgā rīkoja vasaras skolu sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, tad savstarpējās sarunās izkristalizējās doma, ka šādi kultūras pasākumi varētu būt vairāk saistīti ar vietu, kur tie notiek. Tāpēc nolemts šogad veidot Starptautisku Rakstnieku rezidenci, kuru dalībniekiem būtu uzdevums rakstīt esejas par Kuldīgu. Un tā nepilnas trīs nedēļas Kuldīgas Mākslinieku rezidencē uzturas četri dažādu jomu pārstāvji no Lielbritānijas, Krievijas un Latvijas. Rezultātā tie nebūs reklāmas vai tūristu bukletos atrodami teksti, bet gan iebraucēja skats uz šo pilsētu no dažādiem saktu punktiem.

Rakstnieku un vēsturnieku Kirilu Kobrinu vairāk interesējot, kā Kuldīgā dzīvo vidējais sabiedrības slānis.

"Pirmā esejas daļa būs veltīta vietai, kur cilvēki dodas pusdienot, ne uz tūristisko restorānu vai kafejnīcu. Es ļoti daudz rakstu par kapiem, un mani interesē kapsētas, rakstīšu par Annas kapiem," saka rakstnieks un vēsturnieks no Lielbritānijas Kirils Kobrins.

Urālu Federālās universitātes profesore Jeļena Trubina ir urbāniste un vairāk raksta par pilsētvidi, tās attīstību. Viņa atzīst, ka savā esejā izmantos arī intervijas ar vietējiem iedzīvotājiem.

"Man bija interesanti, kā, piemēram, te izpaužas Eiropas Savienības politika, attiecības starp cilvēkiem, kas te atbrauc uz dienu vai divām, un vietējiem cilvēkiem, ko vietējie domā par tūristiem, par savu dzīvi un nākotni šai pilsētā," stāsta Trubina.

Kuldīgā strādā arī arhitektūras un kultūras žurnālists un rakstnieks Ovens Haterlejs no Lielbritānijas, viņš vairāk interesējas par padomju laika mantojumu. Savs skatījums arī vēsturniekam Gustavam Strengam. Viņš neslēpj, ka Kuldīga ir pērle.

Kuldīga kļūs redzamāka – tā par galarezultātu saka rezidences dalībnieki, jo esejas ar vietējo fotogrāfu palīdzību tiks arī ilustrētas un publicētas vairākās valodās dažādu valstu izdevumos. Ja būs līdzekļi, tad nākamgad tiks izdota arī grāmata.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti