Labrīt

Radio vārdene: Ceļa kāja

Labrīt

Radio vārdene: Izskrēja kā vilks caur Jelgavu; Jāt bez apaušiem; Mokās kā govs ar sakām

Radio vārdene: Dzeguzes kumoss

Radio vārdene: Dzeguzes kumoss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Lai valoda būtu pilnvērtīga, jālieto gan jauni vārdi, gan jāatceras arī vecie. Profesore Janīna Kursīte stāsta, ka mūsdienās izmantojam tikai piekto daļu, cits tikai desmito daļu no iepriekš lietotiem vārdiem. Profesore visdažādākajos avotos (vecās vārdnīcās, literatūrā, ekspedīcijās) atrod un ceļ augšā aizmirstus latviešu valodas vārdus. Ir jau izdota ne viena vien „Neakadēmiskā latviešu valodas vārdnīca jeb vārdene”, kā to sauc pati profesore. Radio vārdenē darba dienu rītos ceļam gaismā sakāmvārdus un parunas un Janīnas Kursītes skaidrojumu.

Dzeguzes kumoss - saukts arī par putna kumosu – sens paradums pavasarī nekad neiet ārā no mājas neēdušam, lai dzeguze „neaizkūkotu”.

„Jāiekož dzeguzes kumoss.” (Latviešu tautas mīklas, sakāmvārdi un parunas. Red. K.Straubergs. Kopenhāgena, 1956, 310)

Pavasarī, kad sākas dzeguzes laiks, neviens negāja no rīta ārā, kamēr nebija mutē ieņēmis kādu kumosu maizes, lai dzeguze neaizkūkotu. To kumosu sauca par putna kumosu. Bet, ja nu kādu cilvēku dzeguze aizkūkoja, tad viņš visur bija miedzīgs. (Latviešu tautas ticējumi. P.Šmita sakārtojumā, I – IV sēj., R., 1940 - 1941)

Kad neēdis pirmo reiz pavasarī dzird dzeguzi kūkojam, tad sagaidāms badīgs gads. (Latviešu tautas ticējumi. P.Šmita sakārtojumā, I – IV sēj., R., 1940 - 1941)

Ja pavasarī pirmo reizi dzeguze neēdušu aizkūko, tad tas cilvēks izkalst, bet, ja tūliņ apskrien trīs reizes ap augošu koku un iekož tanī, tad koks nokalst, bet cilvēkam nenotiek nekāds ļaunums. (Latviešu tautas ticējumi. P.Šmita sakārtojumā, I – IV sēj., R., 1940 - 1941)

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti