Pretstati un enerģija Reiņa Runča dzejas krājumā «Elementi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dzeja ar ļoti spēcīgu enerģiju, atšķirīgs un savdabīgs vaibsts mūsu dzejas kopainā - tā Reiņa Runča jauno dzejoļu krājumu „Elementi” raksturo šī izdevuma redaktors Jānis Rokpelnis.

„Elementi” ir Reiņa Runča otrais dzejoļu krājums, un dzejoļus tajā papildina japāņu mākslinieces Mami Nišijamas gleznojumi, kas veido tiltu starp Rietumiem un Austrumiem, vīrišķo un sievišķo, loģisko un abstrakto. Arī dzejoļi izlasāmi gan latviešu, gan japāņu valodā.

Reinis Runcis pēc smagas avārijas pirms 12 gadiem ir kustībās ierobežots, taču apbrīnojams savā radošumā un dzīvības enerģijā.

Pirms diviem gadiem klajā nāca Reiņa pirmā dzejas grāmata ar savdabīgu nosaukumu „Healja”, kas bija ļoti tiešs autora iekšējo izjūtu atspoguļojums, kuru caurauda arī pārdzīvotās fiziskās sāpes. Jaunā grāmata „Elementi” ir atšķirīga, tapusi sadarbībā ar japāņu mākslinieci Mami Nišijamu un balstīta pretstatos – rietumi – austrumi, vīrišķais-sievišķais un ne tikai.

„Galvenā doma bija pretstati: ka es esmu cietis personiskajā avārijā, bet Japānā cilvēki ir piedzīvojuši globālu avāriju – zemestrīci un pēc tam atomelektrostacijas katastrofu. Tas man radīja tādu domu – vai var to visu apvienot? Vai var pilnīgi svešs cilvēks, pie tam ne vīrietis, saprast, ko es esmu rakstījis?” klāsta dzejnieks.

„Manus dzejoļus iztulkoja japāņu valodā un iedeva viņai lasīt, pēc kuriem vadoties, viņa gleznoja. Vai šī sapratne izdevās – par to jāspriež šobrīd lasītājiem, bet, manuprāt, ir izdevies perfekti. Jo vizuālo un tekstuālo formu raksturo minimālisms, bet emocijas un izjūtas – maksimālisms,” stāsta Runcis.

Kopš pirmās grāmatas kā ļoti savām sajūtām tuvus dzejniekus Reinis Runcis atklājis Čārlzu Bukovski un Tomasu Transtrēmeru. Viņš necenties tos kopēt, bet viņu ļoti iedvesmojis šo autoru dzejas jaudīgums un spēja ar ļoti koncentrētu formu panākt maksimālu emociju kāpinājumu.

Reiņa dzeju labi raksturo krājuma nosaukums „Elementi” - tajā atspoguļojas visa viņa dzīve, taču nevis izvērstā aprakstā, bet gluži kā ķīmisko elementu tabulā – caur simboliem.

Kaut kādā ziņā viņa dzeja līdzinās japāņu haikām. „Es domāju, ka haikas valdzina tieši ar to, cik tajās koncentrēti tiek atklātas dažādas emociju nokrāsas. Pat nezinu, kā to vēl spēcīgāk pateikt… Varētu salīdzināt, ka vienlaicīgi cilvēks divos, trīs vārdos spēj aprakstīt varavīksni, nakti un kaut ko pilnīgi parastu, piemēram, putekļus uz loga. Tieši tur ir tas milzīgais spēks, jo tādā veidā tu ieraugi pasauli it kā lielāku,” atzīmē Runcis.

Jaunā dzejas krājuma „Elementi” redaktors, pazīstamais dzejnieks Jānis Rokpelnis vērtē, ka Reinis Runcis, salīdzinot ar pirmo krājumu, ir ievērojami profesionāli audzis un viņa dzeja ir atšķirīgs vaibsts visā mūsu jaunākās dzejas kopainā.

„Reinis šeit ir ieguvis jau vārda mākslas profesionāļa kvalitāti. Pie tam uz jaunākās dzejas fona viņš ir atšķirīgs ar to, ka viņa dzejā ir ļoti spēcīga enerģija, ļoti liels spēks, pie tam tas nav forsēts, imitēts, tas ir dabisks spēks, pašā dzejā iemiesots. Visā dzejoļa struktūrā, ritmā un tā tālāk,” saka Rokpelnis. Cerams, ka šī grāmata izsauks pretrunīgas atsauksmes, kas ir labas literatūras pazīme - ka vieniem tā aktīvi nepatiks un kritīs uz nerviem, bet citiem atkal patiks,” viņš piebilst.

Runcis jauno grāmatu veltījis savai Mātei, tā pasakot viņai paldies, jo mutē šis vārdiņš bieži aizķertos. Taču krājumā ir arī citi veltījumi, lūk, autora lasījumā viens no dzejoļiem:

„Šis ir dzejolis vienai no meitenēm, kuras spēj izraisīt manī diezgan neveselīgas nemiera izjūtas, respektīvi dzejolis Lindai:

mīt uguns zagļi
debesīs
kas atliek
dedzinu
un tavu liesmojošo sirdi
slēpju
saulē

Reiņa Runča jaunā dzejoļu krājuma atvēršanas svētki notiks piektdien kafejnīcā „Dali” Spīķeros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti