Pasniegtas Literatūras gada balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

21.aprīlī pasniegtas ikgadējās Latvijas Literatūras gada balvas. Par spilgtāko debitanti tika atzīta Elīna Bākule-Veira, prozā balvu saņēma Māris Bērziņš, dzejā - Kārlis Vērdiņš, bērnu literatūrā - Luīze Pastore, bet balva tulkojumu kategorijā piešķirta Denam Dimiņam.

Mūža balvu par ieguldījumu Latvijas literatūrā saņēma dzejnieks Jānis Rokpelnis, bet speciālbalvu par ieguldījumu pasaules kultūrtekstu latviskošanā, no senislandiešu valodas atdzejojot "Eddas dziesmas", pasniegta Uldim Bērziņam.

Kultūras ministre Dace Melbārde, uzrunājot Latvijas Literatūras gada balvas ceremonijas viesus, pauda īpašu gandarījumu par izdevniecības "Dienas Grāmata" romānu sēriju “Mēs. Latvija, XX gadsimts”. Tāpat ministre pateicās par ieguldījumu mūža balvas ieguvējam Jānim Rokpelnim un specbalvas ieguvējam Uldim Bērziņam.

Laureātus paziņoja arī dzejas, prozas, bērnu oriģinālliteratūras un debijas kategorijās, kā arī apbalvos labāko ārvalstu literatūras tulkotāju.

Spilgtākās debijas balvu par izdevniecībā "Pētergailis" izdoto dzejas krājumu "Zilonis okeāns" saņēma Elīna Bākule-Veira. Par labāko oriģinālliteratūras darbu bērniem tika atzīta "Neputna" sērijā "Mākslas detektīvs" iznākusī Luīzes Pastores grāmata "Svešinieka atnākšana".

Dzejas kategorijā pie Literatūras gada balvas par izdevniecībā "Neputns" izdoto dzejas krājumu "Pieaugušie" tika Kārlis Vērdiņš. Tas dzejniekam jau ceturtais krājums. Savukārt Dena Dimiņa veiktais Džonatana Litela romāna „Labvēlīgās” tulkojums no franču valodas, ko izdevis apgāds „Jānis Roze”, saņēma balvu kategorijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā".

Kategorijā „Labākais prozas darbs” laurus guva Māra Bērziņa darbs „Svina garša”, ko izdevis apgāds „Dienas Grāmata” vēsturisko romānu sērijā.

Latvijas Literatūras gada balvas laureāti piecās kategorijās:

  • Labākais dzejas krājums: Kārlis Vērdiņš "Pieaugušie".
  • Labākais prozas darbs: Māris Bērziņš "Svina garša";
  • Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā: Dens Dimiņš par Džonatana Litela grāmatas "Labvēlīgās" tulkojumu;
  • Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem: Luīze Pastore "Svešinieka atnākšana";
  • Spilgtākā debija: Elīna Bākule-Veira - dzejas krājums "Zilonis okeāns".

Ceremoniju bija iespējams skatīties tiešraidē ltv.lsm.lv un replay.lv.

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas "Mājo" veidotās LaLiGaBa lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas.

Ziņu portāla „Delfi” balsojumā par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Madaras Gruntmanes dzejas krājums „Narkozes”, savukārt Noras Ikstenas romāns „Mātes piens” izpelnījās grāmatu tīkla „Jānis Roze” atzinību kā pirktākais Latvijas Literatūras gada balvai nominētais darbs.

Šā gada balvas pasniegšanas pasākuma vadmotīvs „Melns uz balta” atklāja baltās lapas bezgalīgo ietilpību, pārradot uz tās vissmalkākās pasaules vibrācijas lasītājiem uztveramā veidā un ļaujot ielūkoties literatūras radīšanas noslēpumainajā telpā, kurā notiek dažādu matēriju pārkausēšana gaismā. Balvas pasniegšanas ceremoniju veidoja rakstniece Inga Žolude, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs, video režisors Kristaps Kalns un Guntis Leimanis, kā arī gaismu mākslinieks Jānis Sniķers.

Pasākumu vadīja rakstniece, režisore un žurnāliste Kristīne Želve un rakstnieks Pauls Bankovskis, par muzikālajām intermēdijām rūpējās patīkamās mūzikas ansamblis "Brokastis četratā".

Balvas pasniegšanas noslēguma ieraksts būs klausāms Latvijas Radio 1. programmā 24.aprīlī plkst.11.05.

Latvijas Literatūras gada balva (LaLiGaBa) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti