Kultūras ziņas

Latvieši plūc laurus koru konkursā

Kultūras ziņas

Marka Rotko centrā sākas rudens sezona

Nora Ikstena - pirmā latviešu literatūras vēstnese ASV

Nora Ikstena - pirmā latviešu literatūras vēstnese ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No Vašingtonas ASV atgriezusies rakstniece Nora Ikstena. Viņa ir pirmā latviešu literāte, kura pēc īpaša uzaicinājuma piedalījās prestižajā Vašingtonas grāmatu festivālā. Ikstenai  bija gods un atbildība nest latviešu literatūru pasaulē, publiski lasot savus darbu fragmentus iespaidīgam anglofono skatītāju pulkam.

Rakstniece Nora Ikstena atgriezusies no ASV ar ļoti īpašām sajūtām, jo  ir pirmā latviešu autore, kas ar savu darbu lasījumiem uzaicināta piedalīties starptautiskajā grāmatu gadatirgū Vašingtonā, kur auditorijā ir lielāka nekā simt tūkstoši.

"Vašingtonas grāmatu gadatirgus, kur es piedalījo,s Kongresa bibliotēkas paspārnē notiek jau 16 gadus, bet visā šajā laikā neviens baltiešu autors tur nav bijis aicināts," stāsta rakstniece Nora Ikstena.

"Sajūta bija sirreāla, ka blakusistabā lasa Salmans Rušdi, vēl citā blakus istabā Džoisa Kerola Outsa, stāvu augstāk Stīvens Kings – tā kā tas konteksts ir milzīgs, un šis Vašingtonas grāmatu tirgus līmenis ir ļoti augsts, jo to atbalsta arī valsts politika, prezidenti apmeklē šo pasākumu," turpina Ikstena.

"Viss ir likumsakarīgi, mēs ejam soli pa solim uz priekšu, un bija skaidrs, ka tas notiks ar Noru, jo viņa mums ir labākā rakstniece, un es nešaubos, ka viņai būs vēl panākumi," uzsver Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze. "Tur nevar tā, ka atnācu vienā dienā uz uzvarēju, vispirms jākļūst pamanāmam. Nora arī ir daudz tulkota dažādās valodās, un tad pavērās ceļš uz lielo valodu tulkojumiem. Tas bija kā tiltiņš, uz kā pakāpties. Tā parasti notiek."

Lai varētu piedalīties šādā grāmatu festivālā, autoram jābūt tulkotam angļu valodā. Tāpēc Nora Ikstena publiskajā lasījumā uzstājās ar fragmentiem no saviem “Dzīvesstāstiem”, tulkojumā – “Life stories”, kā arī romāna “Mātes piens”, kas šobrīd jau Londonas izdevniecībā ir ceļā pie angliski lasošās sabiedrības.

Kongresa bibliotēka vēlas tagad jau aicināt katru gadu vienu Latvijas autoru un nākamgad ir jāgatavojas vienam no mūsu autoriem, un jābūt grāmatai.

"Mums ir autori, ko sūtīt, mums ir pietiekami labi rakstnieki, un mani pilnīgi neuztrauc, mēs tur desmit gadus pēc kārtas varam mierīgi sūtīt, un pa to laiku būs citi jauni un labi rakstnieki, kurus varēs virzīt uz priekšu, un par kvalitāti, daudzveidību viss ir kārtībā," skaidro Jundze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti