Nobela prēmija literatūrā piešķirta Bobam Dilanam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nobela prēmija literatūrā šogad piešķirta amerikāņu mūziķim un dzejniekam Bobam Dilanam, ceturtdien, 13.oktobrī, paziņoja Nobela komiteja.

"2016.gada Nobela prēmija literatūrā piešķirta Bobam Dilanam par jaunu poētisko izteiksmju radīšanu amerikāņu dziesmu tradīciju ietvaros," norādīts komitejas paziņojumā.

Tādējādi 75 gadus vecais mūziķis kļuvis par pirmo dziesmu autoru, kas saņem šo prestižo balvu. Zīmīgi, ka Dilans arī iepriekšējos gados minēts starp iespējamajiem Nobela prēmijas ieguvējiem, tomēr nekad nav uzskatīts par nopietnu pretendentu.

Uz Zviedrijas karaliskās akadēmijas paziņojuma uzklausīšanu sanākušie žurnālisti ziņas par Dilana apbalvošanu uztvēra ar izbrīnu un ilgiem aplausiem.

Jāpiebilst, ka Nobela komitejas nolikumā teikts, ka literatūra ir ne tikai beletristika, bet arī citi darbi, kam pēc formas vai stila ir literatūras vērtība.

Boba Dilana mūziķa karjera aizsākās 1960.gadu sākumā. Saņēmis vairāk nekā desmit "Grammy" balvas, ieguvis Amerikas Kinoakadēmijas "Oskaru" par labāko kino dziesmu, kā arī "Zelta Globusu". 2008. gadā apbalvots ar Pulicera prēmiju.

Kopumā Dilans izdevis 37 studijas ierakstus, taču viņa literārā darbība ir mazāk zināma. 1971.gadā iznāca grāmata "Tarantuls", kura sarakstīta eksperimentālā dzejprozā. Savukārt pēdējos gados izdotas dzejas izlases, kurās apkopoti Dilana teksti kopš 1960.gadu sākuma.

Šī gada maijā Bobs Dilans svinēja 75.jubileju.

Jau vēstīts, ka Nobela prēmiju medicīnā šogad piešķirta japāņu zinātniekam Jošinori Ohsumi, fizikā balva piešķirta Lielbritānijā dzimušiem zinātniekiem Deividam Dž. Tulesam un otra puse kopīgi Dankanam Haldeinam un Džonam Maiklam Kosterlicam "par topoloģisko fāzes pāreju un vielas topoloģisko fāzu teorētiskiem atklājumiem", ķīmijā - Žanam Pjēram Sovažam, Freizeram Stodartam un Bernardam Feringam "par molekulāro mašīnu projektēšanu un sintēzi", savukārt Nobela balva ekonomikā - Hārvardas universitātes profesoram Oliveram Hārtam un Masačūsetsas Tehnoloģijas institūta profesoram Bengtam Holmstremam par viņu ieguldījumu kontraktu teorijā.

Visbeidzot Nobela Miera prēmijas ieguvējs šogad ir Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss.

2015.gadā Nobela prēmiju literatūrā ieguva Ukrainā dzimusī baltkrievu žurnāliste un rakstniece Svetlana Aleksijeviča.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti