Nācijas mīļākā grāmata - Kārļa Skalbes «Kaķīša dzirnavas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Svētdien, 16.novembrī, ar telefonbalsojuma palīdzību noteikta nācijas mīļākā, latviešu valodā izdotā grāmata - Kārļa Skalbes "Kaķīša dzirnavas". Savukārt interneta balsojumā uzvarēja Imanta Ziedoņa "Epifānijas".

16.novembra vakarā tiešraidē no Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajām mājām Gaismas pilī ikviens Latvijas iedzīvotājs varēja sekot līdzi "Lielās lasīšanas" notikumiem un balsot par savu mīļāko grāmatu, kas izdota latviešu valodā. No piecām finālā iebalsotajām grāmatām nācija izvēlējās mīļāko - Kārļa Skalbes "Kaķīša dzirnavas". Interneta balsojumā vislielāko balsu skaitu ieguva Imanta Ziedoņa "Epifānijas".

"Lielās lasīšanas" Top-5 iekļuva arī Vladimira Kaijaka "Likteņa līdumnieki" (otrā vieta), Imanta Ziedoņa "Epifānijas" (trešā vieta), Aleksandra Grīna "Dvēseļu putenis" (ceturtā vieta) un Ērika Marija Remarka "Trīs draugi" (piektā vieta).

Pirms desmit gadiem briti, austrālieši un vācieši savā "Lielajā lasīšanā" par nācijas mīļāko grāmatu atzina Džona Ronalda Tolkīna sāgu "Gredzenu pavēlnieks". Dažus gadus vēlāk ungāri un bulgāri bija patriotiskāki - pirmās vietas viņu "Lielās Lasīšanas" topos un nācijas mīļākās grāmatas titulu izpelnījās vietējo autoru grāmatas.

"Lielās lasīšanas" balsošanā kopš 19.janvāra iesaistījušies teju 40 000 lasītāju, kuri sākotnēji izveidoja mīļāko grāmatu Top-100, pēc tam Top-21.

"Lielā lasīšanas" tiešraidi no Gaismas pils vadīja Pauls Timrots, Eva Ikstena-Strapcāne un Arno Jundze. Ar savu uzstāšanos raidījumu bagātināja Latvijā iemīļoti mūziķi, ar klātbūtni atbalstīja latviešu literāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti