LNB atzīmēs latviešu valodnieka Benjamiņa Jēgera simtgadi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

16.janvārī aprit ievērojamā trimdas latviešu valodnieka un bibliogrāfa profesora Benjamiņa Jēgera (1915-2005) simtgade. Jēgers uzskatāms par vienu no izcilākajiem 20.gadsimta latviešu zinātniekiem. Atzīmējot un godinot viņa 100. gadskārtu un profesionālo devumu, martā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) norisināsies Benjamiņa Jēgera piemiņai veltīti lasījumi, kā arī tiks atklāta izstāde, kas iepazīstinās ar zinātnieka personību un dzīvi.

Piemiņas lasījumi noritēs kā trīsdaļīgs stāstījums par Jēgera daudzpusīgo darbību un tās aktualitāti mūsdienās. Par Jēgeru kā valodnieku, latviešu 17.gadsimta tekstu atradēju un pētnieku stāstīs Zviedrijas Karaliskās bibliotēkas pētnieks Jānis Krēsliņš. Savukārt LNB Letonikas un Baltijas centra pētniecības sektora vadītājs Viesturs Zanders pievērsīsies valodnieka bibliogrāfiskajam veikumam un tā novērtējumam trimdā. Lasījumus noslēgs LNB direktors Andris Vilks, iepazīstinot interesentus ar ārvalstu bibliografēšanas problemātiku.

Izstādē centrālā vieta būs ierādīta Jēgera mūža lielākajam veikumam - "Latviešu trimdas izdevumu bibliogrāfijai" - visos pasaules kontinentos izkaisīto latviešu kultūras dzīvi aptverošam izdevumam. Nozīmīga loma bibliogrāfijas veidošanā bijusi Jēgera ideju un darbības atbalstītājiem. Izstādē ietverti materiāli no sarakstes ar līdzstrādniekiem, kas ir bijusi daļa no apjomīgā veikuma. Vienlaikus ekspozīcijā būs apskatāmi zinātnieka darbi valodniecībā un vecākās latviešu rakstniecības pieminekļu pētniecībā.

Benjamiņš Jēgers dzimis 1915.gadā Jelgavā. Zinātnieks sarakstījis un publicējis ievērojamu skaitu nozīmīgu darbu valodniecībā, vecākās latviešu rakstniecības pieminekļu pētniecībā un bibliogrāfijā. Jēgera lielākais mūža veikums ir "Latviešu trimdas izdevumu bibliogrāfija" ("Bibliography of Latvian Publications Published Outside Latvia") piecos sējumos, kas aptver laika posmu no 1940. gada vidus līdz 1991. gadam. Šie sējumi apraksta trimdā izdotās latviešu grāmatas, brošūras, periodiskos izdevumus, notis, kartes un nozīmīgāko sarīkojumu izdevumus, kā arī latviešu autoru publikācijas cittautu apgādos.

1996.gadā Jēgers apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, savukārt 2000.gadā viņš kļuvis par Pasaules Brīvo latviešu apvienības Tautas balvas laureātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti