Dienas ziņas

Rēzeknē notiek Eiropas Jaunatnes basketbola līgas sacensības

Dienas ziņas

Madonā rod iespēju samazināt ūdens koeficientu

Introvertie Latvijas literāti Londonā

Latvijas literatūras introverti gūst atsaucību Londonas Starptautiskajā grāmatu tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Londona šonedēļ bija vieta, kur pulcējās literāti un izdevēji no visas pasaules – tur norisinājās kārtējais Starptautiskais Londonas grāmatu tirgus. Ar savu nacionālo grāmatniecības un literatūras stendu tajā pārstāvēta bija arī Latvija – mūsu valsts delegācija bija ieradusies īpaši kuplā skaitā un īpaši reklamēja Latvijas literātus. 

Šeit visur redzams Polijas vārds, taču nākamgad tā vietā būs Baltijas valstis. Tas nozīmē, ka vienā no 2018.gada nozīmīgākajiem gada notikumiem grāmatizdevēju dzīvē tūkstošiem industrijas profesionāļu no visas pasaules aicinās iepazīties tieši ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas literatūru.

Gatavojoties nākamajam gadam, kad Baltijas valstis šeit būs goda viesu statusā, Latvija jau tagad sāka īpašu atpazīstamības kampaņu. Tās ideja – prezentēt Latviju kā introvertu rakstnieku nāciju un uzsvērt latviešu autoru iekšējās pasaules bagātību.

Atpazīstamības kampaņas radošā direktore Una Rozenbauma pastāstīja, ka grāmatu tirgus apmeklētāji var piemērīt, kā tas ir būt latvietim. "Tu uzvelc to mēteli un uztaisi ko tādu, kas saucas antiselfijs – tas ir uz Baltijas jūras fona nofočējies ar citātu, kurš liekas visatbilstošākais tev," viņa saka.

Izstādes apmeklētāji par ideju ir sajūsmā. Studente Olīvija Rīda atzina, ka viņai tas ļoti patīk. "Es izvēlējos „maniem vecākiem nav draugu”, jo tas likās ļoti jautri. Protams, maniem vecākiem draugi ir, taču vispār man patīk arī citi citāti, tie ir ļoti labi," viņa paskaidroja.

Īru literārais aģents Franks Frahijs, kurš pazīst daudzus Īrijā strādājošus latviešus, nedaudz šaubās, vai latvieši tiešām būtu introverti. "Latvieši? Nedomāju, ka viņi ir introverti, viņi ir ekstraverti. Viņi ir tādi paši, kā īri, viņiem patīk dziedāt, dejot un priecāties," sprieda Frahijs. 

Rozenbauma sacīja, ka ļoti daudzi nāk un prasa - es arī esmu introverts, varbūt es arī esmu latvietis?

Blakus atrodas Igaunijas un Lietuvas stendi, arī tur nepārtraukti notiek intensīvs darbs. Lietuvas Kultūras institūta direktore Aušrine Žilinskiene atzina, ka ir ļoti svarīgi satikt grāmatizdevējus un uzaicināt atbraukt ciemos. "Mūsu gadījumā uz Lietuvu. Tas ļoti palīdz, jo viņiem ir vismaz divas dienas laika, lai tevi klausītos un apdomātu priekšlikumus," teica Žilinskiene. "Grāmatu tirgū ir milzīga steiga un daudz dažādu tikšanos, tu tikko uzsāc runāt, un jau ir jābeidz."

Savukārt Igaunijas Literatūras centra direktore Ilvi Līve apšauba, vai latvieši būtu pieskaitāmi introvertiem. Vismaz salīdzinājumā ar igauņiem. "Kad mēs izdzirdējām, ka latvieši ir introverti, tad mēs padomājām – mēs – igauņi, esam tik ļoti introverti, ka mēs nekad neatklātu, ka esam introverti! Ja salīdzinām igauņus un latviešus, tad latvieši ir ļoti ekstraverti," viņa sacīja. 

Grāmatu tirgū notika arī Paula Bankovska romāna „18” tulkojuma lasījums Latvijas vēstniecībā. Romānu tūlīt izdos britu izdevniecība "Vagabond Voices". Tieši Bankovska romāns pirms gada piesaistīja britu izdevēju uzmanību.

"Vagabond Voices" redaktors Alans Kamerons pauda, ka grāmatā ir aprakstīts interesants vēstures periods un tā arī apskata, kā mēs šo vēsturi uztveram, cik uzticams ir mūsu skatījums uz vēsturi. "Un tad, kad saprotam, kas notiek, mums ir iespēja pašiem vēsturi izdzīvot. Tas ir ļoti interesanti," viņš uzsvēra.

Ieplānots, ka līdz Latvijas simtgades svinībām vajadzētu sameklēt izdevējus vismaz 30 tulkotiem latviešu autoru darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti