Iznākusi Zvirgzdiņa grāmata bērniem «Pirmizrāde! Kastors un Porcella»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Izdevniecībā „Pētergailis” iznākusi Jura Zvirgzdiņa grāmata bērniem „Pirmizrāde! Kastors un Porcella”, kurā rakstnieks vēlreiz apliecina uzticību savam daiļrades principam – izklaidējot izglītot. Šoreiz piedzīvojumi gaidāmi opernamā.

Zvirgzdiņš ieved lasītājus operas namā, iepazīstinot ar mūziku, radošas personības sūro ikdienu un „zvaigžņu stundu”, pasaules opermūzikas pērlēm un orķestra instrumentu īpatnībām, bet galvenais, protams, ir piedzīvojumi un asprātīgās situācijas, kurās nonāk grāmatas varoņi – pelēns Morics, neatzītais komponists Arčibaldo, operas trupas trešā sastāva prīma jūrascūciņa Porcella un operas premjers bebrēns Kastors.

Divpadsmit neveiksmīgu operu komponistam Arčibaldo ar pelēna Morica atbalstu beidzot izdodas sarakstīt trīspadsmito, ko intendants negribīgi apsola uzvest operā. Nekas, ka tikai pieci muzikanti orķestrī. Nekas, ka trešā sastāva dziedātāji. Par naudu komponists vispār nedomā – to viņš ir redzējis tikai sapņos.

Opernamā izrādes laikā uz skatuves sākas neparedzēts tracis, Operas saturs mainās, pamostas guļošie kritiķi, bet izrādes beigās publika ir sajūsmā. Galvenie varoņi saņem uzaicinājumus no Ņujorkas „Metropolitan” operas, no Vīnes, Milānas, Parīzes.

Juris Zvirgzdiņš vēlējies, lai, viņaprāt, paradoksālais grāmatas „Pirmizrāde! Kastors un Porcella” teksts rosinātu mazos lasītājus uzdot vecākiem jautājumus un sagaidīt atbildes.

Grāmatas tekstu bagātīgi papildina Gitas Treices ilustrācijas.

Bērnu literatūrai Zvirgzdiņš (1941) pievērsies kopš 1980. gadiem. Viņa pirmā bērnu grāmata „Reiz senos laikos Kurzemē” izpelnījās 2000. gada pavasara balvu par labāko oriģinālliteratūras darbu bērniem un arī Pastariņa prēmiju 2001. gadā. Arī nākamais izdevums  - „Bebru atgriešanās” tiek godalgots, iegūstot 2002. gada balvu literatūrā bērniem. Otro reizi Pastariņa prēmija rakstniekam tiek 2009. gadā par grāmatām „Mūsu Latvija”, „Knorke jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu” un „Konteineru meitenīte Rudīte”. Zvirgzdiņš saņēmis arī starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā 2009. un 2013. gadā.

Starp Zvirgzdiņa bērniem domātajām grāmatām ir arī „Tobiasa blēņu stāsti”, „Tobiass dodas pasaulē”, „Franklina cepure”, „Pēdējais Pūķis un Artūrs Uū!”, „Lāča Bruņa medības”, „Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi”, „Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi” un „Seši stāsti par ASV vēsturi”...

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti