Iznācis vācu rakstnieka Burkharda Špinnena romāns «Caharijs Kacs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Apgādā Zvaigzne ABC" iznācis vācu rakstnieka Burkharda Špinnena romāns “Caharijs Kacs”. Kā norāda izdevēji, uz grāmatas vāka rakstīts: ieteikusi un tulkojusi Silvija Brice.

Grāmatas varoni sastopam kara hospitālī 1945. gada janvārī un februārī, kur kara korespondents Zaks Kacs kādam armijas sanitāram diktē savas atmiņas. Ja sākumā šķiet, ka šis būs tipisks vācu emigranta stāsts par ierašanos pārpilnības zemē ASV, jau otrā nodaļa, kurā savas domas par stāstījumu izsaka pierakstītājs, visu iepriekš lasīto pagriež citā leņķī.

Romāna gaitā skatpunkti mainās vairākas reizes, tāpat kā varoņa vārds, kuru Burkharda Špinnena varonis maina ik reizi, kad viņam tas šķiet nepieciešami vai vismaz attaisnojami.

Lasītājs Cahariju Kacu (viņš arī Caharijs Kacvinkels Smits, Caharijs K. Smits, Zaks Kacs, Zakarija Kacs, Zaks Smits utt.) uzklausa – sākumā iejūtīgi, vēlāk ar neizpratni, taču vienmēr – ar interesi, jo pat tad, ja katrs atsevišķais stāsts ir pretrunā ar zināmajām patiesībām, tas ir labi izstāstīts, gandrīz vienmēr ar neparedzamu iznākumu un pārdomas rosinošs. Lasām, kā jaunais Caharija, ik pa laikam nometot kādu sava vārda daļu, mēģina iekarot dzīvi: sākumā viņš ir slikts žurnālists, tad ļoti labs dziesmu tekstu uzlabotājs, bet pēc īsa brīža jau nezināmu slepkavnieku vajāts bēglis. Viņa ceļojums Karību jūrā ar kuģi “Prezidents”, kuģi, kas 1914. gada vasarā kuģo zem Vācijas karoga, ir varens piedzīvojums, lai gan tajā nav nekā episka, tieši otrādi, vēstījums ir patiess vienīgi sīkumos, bet lielos vilcienos, iespējams, viss ir noticis gluži citādi.

Karš, aizsācies Eiropā, nepielūdzami piemeklē arī Karību reģionu, un vācu kuģis ir vienīgā iluzorā kārtības saliņa milzīgajā haosā, kas valda visapkārt. Cik liela ir indivīda iespēja ietekmēt globālus notikumus, un vai nevēlēšanās to darīt vienmēr ir sodāma vai vismaz nosodāma? Zaks Kacs uzdod jautājumus, bet veikli izvairās no triviālu atbilžu sniegšanas, ļaujot tās meklēt lasītājam pašam.

Rezignēts un rimts, Zaks turpina diktēt atmiņas par kuģiem un cilvēkiem, atmiņas, kuru, iespējams, nekad nav bijis, bet kuras tagad pieder visiem.

Burkhards Špinnens (1956) ir vācu rakstnieks, daudzu grāmatu autors un arī literāru balvu laureāts. Viņa īpatnais rakstības stils un bagātā valoda valdzina lasītājus un kritiķus daudzās valstīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti