Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" ieskandina 10. sezonu

Kultūras ziņas

Sākas kinofestivāls "Baltijas pērle"

Izdota grāmata par Gunāru Astru

Izdota grāmata par Gunāru Astru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Grāmatām par Latvijas ceļu uz neatkarību piepulcējusies vēl viena - "Gunārs Astra. Un citi". Tās centrā - daudzu apjūsmotā un arī pretrunīgi vērtētā Gunāra Astras personība.

Gunāru Astru uzskata par vienu no spilgtākajiem un ārpus Latvijas zināmākajiem latviešu brīvības cīnītājiem padomju okupācijas laikā. 20.gadsimta 50.gadu beigās viņš tika apsūdzēts par pretpadomju aģitāciju, kā arī dzimtenes nodevību un spiegošanu, tika vairākkārt arestēts un nosūtīts uz labošanas darbu nometnēm. Pēdējā tiesā 80.gados par pretpadomju literatūras glabāšanu Gunāram Astram piesprieda ieslodzījumu sevišķi stingrā režīma kolonijā, no kuras Latvijā viņš vairs neatgriezās, mirstot, kā uzskata līdzgaitnieki, mīklainos apstākļos Pēterburgas hospitālī.

"Gunāru Astru jau zināju 1983.gadā, kad viņu apcietināja, to es zināju jau nākošā dienā Minsterē. Kopš tā laika viņš man ir pazīstams. Un kopš tā laika es mēģinu padot  tālāk, jo viens jau nevar visu," stāsta Gunāra Astras piemiņas projekta koordinators Imants Balodis.

Pieminot Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienu un atzīmējot Gunāra Astras 80 gadu jubileju, Talsu Valsts ģimnāzijas jauniešu rosināts, tika sarīkots eseju konkurss "Vēstule Gunāram Astram". Saņemtas 64 esejas, no kurām piecas labākās iekļautas arī grāmatā "Gunārs Astra. Un citi".

"Mums ģimenē vienmēr ir bijusi patriotiska audzināšana, tāpat arī skolā vēstures skolotāja bija ar patriotisku domāšanu. Gunāra Astras vārdu biju dzirdējis, par Gunāru Astru un viņa paustajām idejām," saka students, konkursa dalībnieks Gustavs Zīvers.

Grāmatā apkopoti arī Gunāra Astras līdzgaitnieku stāsti, paša cīnītāja idejas, tiesu dokumenti, kā arī personīgās sarakstes. Grāmatu iecerēts dāvināt Latvijas bibliotēkām un skolām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti