Ieklausies dzejā: Andris Vilks un Raiņa dzeja bez patētiskas didaktikas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Septembris nāk ar Dzejas dienām un arī Raiņa 150 gadu jubileju. Gaidot Raiņa jubileju, Latvijas Radio piedāvā rubriku, kurā dažādu profesiju un paaudžu ļaudis stāsta par savām attiecībām ar Raiņa daiļradi un lasa arī kādu sev tuvu Raiņa darbu. Rubriku turpina Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktors Andris Vilks. Rainis viņam ir īpašs dzejnieks, pie kura atrast ceļu savulaik palīdzējuši topošie aktieri. Sev tuvo dzejoli „Es ritu” Vilks raksturo kā ietilpīgu un ļoti patiesu, bez Rainim reizēm raksturīgā patētiskā didaktisma.

"Man ar Raini iznāca tāpat kā daudziem ir noteikti bijis, kad skolas laikā lielā mīkla, – kāpēc tas Rainis ir tik varens, slavens un nozīmīgs. Katram no mums Rainis ir uz tāda kā sava ziloņkaula postamenta, un pie viņa ir grūti piekļūt. Es ar Raini iepazinos caur jaunajiem aktieriem. Vienā bargā ziemas naktī biju iekūlies Raiņa un Aspazijas muzejā Jūrmalā, kur toreizējā teātra aktieru studija lasīja dzejoļu krājumu „Gals un sākums”. Tur bija abi Auškāpi, Plēsums, tā aktieru plejāde," stāsta Vilks.

"Tā nu sanāca, ka es ieklausījos. Un pēc tam esmu lasījis gan dažādas lugas, jo mācījos Filoloģijas fakultātē un Rainis bija jālasa. Bet no dzejas man šis [Gals un sākums] likās ļoti interesants krājums – varbūt visfilozofiskākais. Tur viss ir iekšā – gan optimisms, gan milzīga rezignācija, pesimisms, visas cilvēka izjūtas diezgan niansēti. Kopš tā laika man šis dzejoļu krājums ļoti paticis," turpina LNB direktors. "Un tas dzejolis, kas mani visu mūžu pavada, ir „Es ritu”. Ja man no Raiņa ir kāds titulsacerējums, kas man ir personiski ļoti svarīgs, tad tas ir šis."

"Tas, kas visiem, manuprāt, mazliet traucē, ir patētiski didaktiskā pieskaņa. Domas ir lielas, bet tas, kā tās ir pateiktas, varbūt kādreiz cilvēku atgrūž. Bet šis dzejolis, manuprāt, galīgi tāds nav. Varbūt tāpēc man tas ir tik tuvs. Man tas liekas ļoti patiess, ietilpīgs un daudz ko pasakošs, bet ar piezemētu intonāciju,” atklāj Vilks.

Rainis

Es ritu - -
Skan sērās vēja kokle sārtā miglā,
Mirdz rasas vaiņags tāļumā aiz manis,
Es ritu, projām ritu;

Es ritu dabas priekaduņas mežā,
Dzeltsarkans lapu vaiņags viz virs galvas,
Es ritu, garām ritu;

Sauc lakstīgala laimē ziedu pļavā,
Kur rožu vaiņagu sniedz zelta saule,
Es ritu, cauri ritu;

Sauc vētras taure laukā dziņudusmas,
Zaļš jaucas gaiss, plūkst ozolvaiņaglapas,
Hej, ritu, vidū ritu;

Iet mūžam līdzi dūjas smeldzesbalss,
Bālzila jūra, ērkšu vaiņags dūrējs,
Es ritu, līdzi ritu;

Kluss mūžam gaida šausmās ķirmjatikšis,
Tumšzilā bedrē čūsku vaiņags vījas,
Es ritu, pretī ritu;

Vēl tas nau gals, - i gals top vienaldzīgs,
Vēl klusumkalns, vēl mēļais zvaigžņu vaiņags,
Es ritu, tāļāk ritu . . .

Es ritu, ritu,
Ņemot un dodot topu par citu -
Vēl ritu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti