Kultūras ziņas

Bagātīga programma festivālā "Kremerata Baltica"

Kultūras ziņas

Startē izstādes "Skan II" otrais posms

Grāmatniecības retumi izstādē "1514.Grāmata.2014"

Gaismas pilī atklāj starptautisku izstādi «1514.Grāmata.2014»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skatāma starptautiska izstāde "1514.Grāmata.2014", kas senus izdevumus ar moderno tehnoloģiju palīdzību ļaus izšķirstīs nosacītā veidā - digitāli.

Izstādes veidotāji, no lielākajām Eiropas bibliotēkām atvedot uz Rīgu vairāk nekā 80 grāmatas, kas izdotas 1514.gadā, piedāvās unikālu un katram dziļi personisku iespēju aizceļot 500 gadu senā pagātnē - saprast, ka grāmata bija un ir spēcīgs medijs ikviena cilvēka dzīvē. Saskare ar grāmatu kā īpaša kolektīva pieredze ir veidojusi katru no mums.

Šajā izstādē mēs redzam veco - tā ir katoliskā, reliģiskā literatūra, katoļu liturģijas grāmatas, kuras joprojām iespieda un kuras bija ļoti svarīgas. Un mēs redzam jauno - humānistu intelektuālās grāmatas. Vēlāk daudzi no šiem humānistiem kļuva par reformatoriem un nostājās pret veco kārtību," stāsta izstādes koncepta autors Gustavs Strenga.

 „Tā būs unikāla iespēja iepazīties ar ļoti vērtīgām grāmatām, un modernās tehnoloģijas dos iespēju šīs grāmatas apskatīt arī digitāli. Tomēr šī nav tikai skaista priekšmetu izstāde. Mēs to esam iecerējuši kā ceļojumu laikā, kā ceļojumu uz 1514.gadu, par kuru mēs zinām ļoti maz. Šis ir skats atpakaļ Eiropas kultūrā, un grāmata šajā ceļojumā kalpos kā tādi logi, caur kuriem mēs varēsim ieskatīties Eiropas sabiedrības dzīvē pirms 500 gadiem,” stāsta Strenga.

18 Eiropas bibliotēkas atsaucās Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktora Andra Vilka idejai un uz Rīgu atsūtīja 80 unikālas 1514.gada grāmatas. Izstādē ir ne tikai intelektuālas grāmatas, bet arī pavārgrāmatas un padomu grāmata, kā pareizi skaitīt - īpaši naudu, kā arī padomu grāmata uzvedībā.

14.gadsimtā rakstīta bruņinieku padomu grāmata māca citiem bruņiniekiem, kā audzināt savas meitas. Tas nozīmē - labie tikumi, veids, kā izturēties, manieres un citas lietas, kuras kārtīgam tēvam - bruņiniekam ir jāiemāca savai meitai," ieskatu izstādes ekspozīcijā sniedz Gustavs Strenga.

Viskuplākais grāmatu skaits nācis no Austrijas Nacionālās bibliotēkas, Bavārijas Valsts bibliotēkas un Strasbūras Nacionālās universitātes bibliotēkas - grāmatu krātuvēm, kas ļoti bagātas tieši ar 16.gadsimta izdevumiem. Pārstāvētas arī grāmatas no Joahima Vadiāna bibliotēkas Sanktgallenē, Francijas Nacionālās bibliotēkas Parīzē, Dānijas Karaliskās bibliotēkas Kopenhāgenā, Zviedrijas Karaliskās bibliotēkas Stokholmā, Mančestras bibliotēkas, Edinburgas Universitātes bibliotēkas, Polijas Nacionālās bibliotēkas Varšavā, Lietuvas Nacionālās bibliotēkas Viļņā, Nīderlandes Karaliskās bibliotēkas Hāgā, Bāzeles Universitātes bibliotēkas, Morāvijas Zemes arhīva, kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas un Latvijas Nacionālā bibliotēkas.

Valsts prezidents Andris Bērziņš izstādes atklāšana teica: "Mainās gadsimti, mainās lasīšanas paradumi, nāk jaunās tehnoloģijas, bet grāmata paliek. Grāmata pārdzīvo savu autoru un saglabā liecības par savu laiku. Lai šis notikums kļūst par spilgtu apliecinājumu tam, ka Rīga ar jaunuzcelto Gaismas pili ir viena no tām pasaules pilsētām, kur grāmata ir tikusi cienīta un godāta visos laikos, visos gadsimtos."

Izstāde "1514.Grāmata.2014" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz 2015.gada 1.aprīlim. Izstāde ir "Rīga 2014" - Eiropas kultūras galvaspilsēta notikums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti