Kultūras ziņas

"Dzejnieks un Nāra" satiekas jaunā koncertuzvedumā

Kultūras ziņas

Vīrieša rokām radīta "Dāmu paradīze"

Franču bestsellera autors Rīgā

Franču bestsellera autors Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ašatašatru, faķīram kādā Indijas ciematā ir nepieciešama jauna naglu gulta. Viņš dodas uz Parīzi, kur atrodas tuvākais Ikea veikals. Tā sākas Romēna Puertolā grāmata “Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī.” Pasaules slavu ieguvušais franču autors ieradies Rīga uz savas grāmatas atvēršanu.

Jau vēstīts, ka kopš iznākšanas romāns “Neparastais ceļojums, kurā faķīrs iestrēga Ikea skapī”  izdots jau 36 valstīs. Francijā 2014. gadā pārdoti vairāk nekā 100 000 grāmatas eksemplāru. Bretaņas Literārā akadēmija 2014. gadā par šo romānu autoram piešķīra Žila Verna balvu, romāns iekļuvis pārdotāko grāmatu topu virsotnēs Eiropā un ASV.

„Tas ir viens no autoriem, kurš parāda to, kas notiek Francijas literatūrā,” norāda Francijas kultūras institūta pārstāve Zane Bedrīte. „Tas ir manuprāt citādāks ieskats nekā tradicionāli. Ceļš, kā viņš nonāca līdz rakstīšanai, ir visnotaļ interesants, viņš ir strādājis visdažādākos darbus, viņš ir bijis gan dīdžejs, gan valodas skolotājs, gan arī burvju mākslinieks, stjuarts, strādājis arī policijā un civildienesta ierēdnis bijis. Ar grāmatas iznākšanu viņš noslēdza savus mazos darbiņus un par rakstnieku kļuva nejauši.”

Grāmatas galvenais varonis Ašatašatru ceļo uz Londonu, Barselonu, dažādu piedzīvojumu gaitā viņš nokļūst Romā ar aktrises Sofijas Marso čemodānu rokās. Lielāko sava ceļojuma laiku viņš ceļo kopā ar nelegāliem imigrantiem.

„Grāmata, kuru īsumā varētu nosaukt par garastāvokļa uzlabotāju, tai ir vēl ļoti daudzas pievienotās vērtības,” stāsta „Izdevniecība Zvaigzne ABC” pārstāve Kristīne Ilziņa. „Romēns Puertolā runā par to, kas notiek šā brīža Eiropā. Imigranti, no kuriem mēs visi cenšamies tikt vaļā, galvenais varonis dodas ceļojumā apkārt Eiropai un savā ceļā satopas arī ar nelegālajiem imigrantiem, un man liekas, ka šie varētu vilk zināmas paralēles ar Remarka darbiem, kur ir stāstīts par Otrā pasaules kara bēgļiem, kuri klīda pa Eiropu un arī toreiz tika futbolēti no vienas vietas uz otru.”

„Šo grāmatu es uzrakstīju savā mobilajā telefonā. Tas ir veids, kā es rakstu savus stāstus. Es daru daudzas lietas dienas laikā un idejas manā galvā plūst, jūs zināt, kā ūdens, un es tās pierakstu savā telefonā,” skaidro rakstnieks Romēns Puertolā, uzsverot, ka deviņdesmit procenti no grāmatas top telefonā.

„Es gribēju parādīt savus novērojumus, jo es biju policijas inspektors laikā, kamēr rakstīju šo grāmatu. Es vēlējos paskaitīties uz pasauli ar tā cilvēka acīm, kas atradās man priekšā, un es domāju, ja es būtu piedzimis, piemēram, Āfrikā, varbūt es būtu rīkojies tieši tāpat,” turpina rakstnieks. „Cilvēktiesību deklarācija saka, ka mēs visi esam piedzimuši vienlīdzīgi, bet tā nav tiesa, jo, ja jūs esat dzimis šeit vai Francijā, vai, piemēram, Sudānā - tas nav viens un tas pats, un mana grāmata ir par to, bet ļoti humoristiskā veidā, jo es domāju, ka tas ir daudz spēcīgāk nekā visu laiku raudāt.”

Grāmata izdota Sadarbība ar Francijas kultūras institūtu Latvijā. Drīzumā sagaidāma arī grāmatas ekranizācija ar kādu Holivudas zvaigzni galvenajā lomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti