«Bikibuka» vasaras laidienā - maldīšanās, izglābšanās un citi stāsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Reizē ar vasaru pie lasītājiem ierodas bērnu grāmatu izdevniecības “Liels un mazs” sarūpētais ilustrētās latviešu bērnu dzejoļu izlases "Bikibuks" jaunais laidiens (79.-84. grāmatiņa). Vairākas 2016. gada vasaras laidiena grāmatiņas vieno stāsti par maldīšanos un laimīgu izglābšanos dažādos biezokņos.

Tēlnieks Ivars Drulle Jāņa Sirmbārža “Piedzīvojuma” varoņiem uzbur ķērpju, dadžu un sīku zariņu mežu, kur mazās koka figūriņas - puika un ezis drošāk jūtas abi kopā. Leona Brieža dzejoļa “Rudzu puisītis” vilinošās un bīstamās Rudzu mātes pasauli, kur starp vārpām spīd zila rudzupuķes acs, gleznotāja Sandra Krastiņa veido, spēlējoties ar griezta un burzīta papīra gabaliņiem. Pavisam nesen uzrakstītajā Māras Cielēnas dzejolī “Kemme Emma” Kristaps Zariņš sūta matu biezoknī desmit pirkstus, lai glābtu pazudušo skaistuli Emmu.

Vissenākais un iemīļotākais šajā laidienā ir pavasarīgais Rūdolfa Blaumaņa dzejolis par dārzā uzplaukušo vijolīti. Tam zilu acu un medus krāsas piešķīrusi gleznotāja Ilze Raudiņa.

Ilustrējot Imanta Ziedoņa “Sākamgrāmatas” draiskulīgos pantus par pupu, kas paklupa pār čupu, māksliniece Evija Stukle-Zuitiņa izber ceļa vidū mūsdienu bērniem labi pazīstamās konfektes uz kociņa. Sniegpārslu un mežģīņu ornamentiem bagāta ir Zanes Ernštreites zīmētā Pētera Brūvera grāmatiņa “Pirmās sniegpārsliņas”.

Grāmatiņas tiek numurētas, lai tās būtu ērti krāt mājas bibliotēkā:

  • Nr. 79 - Rūdolfs Blaumanis. Ilze Raudiņa. MAZĀS MARTAS DZIESMA
  • Nr. 80 - Imants Ziedonis. Evija Stukle-Zuitiņa. PUPA
  • Nr. 81 - Jānis Sirmbārdis. Ivars Drulle. PIEDZĪVOJUMS
  • Nr. 82 - Leons Briedis. Sandra Krastiņa. RUDZU PUISĪTIS
  • Nr. 83 - Pēters Brūveris. Zane Ernštreite. PIRMĀS SNIEGPĀRSLIŅAS
  • Nr. 84 - Māra Cielēna. Kristaps Zariņš. ĶEMME EMMA

Katram dzejolim izlasē "Bikibuks" atvēlēta atsevišķa grāmatiņa, ko vieno mākslinieku Rūtas Briedes un Arta Brieža veidotais dizains – mazam bērnam ērts formāts un īpašais sērijas logo. Tajā redzams pats Bikibuks – jautrs, ziņkārīgs un spītīgs ragainis, līdzīgs atvērtai grāmatiņai. Šis nosaukums un tēls radies, lasot Jāņa Baltvilka skaitāmpantu “Biki-buki”, ar kuru 2012. gadā tika aizsākta sērija.

Katru gada ceturksni sērijā iznāk seši jauni bikibuki. Kopumā iecerēts izdot 100 dažādos laikos sacerētu dzejoļu, ko ilustrējuši dažādi mūsdienu latviešu mākslinieki. Dzejoļi, ko daudzi vecāki un vecvecāki iemīļoja savā bērnībā, nāk pie šodienas mazuļiem mūsdienīgā vizuālā veidolā, ar cieņu gan pret pārbaudītām vērtībām, gan pret moderno.

Izlasi sastādījusi “Liels un mazs” galvenā redaktore Inese Zandere, piedāvājot vairāk nekā 40 projektā iesaistītajiem māksliniekiem izvēlēties sev tuvākos no atlasītajiem latviešu dzejnieku darbiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti