Panorāma

Ceļā uz Rio. Laura Ikauniece-Admidiņa

Panorāma

Jauna pieeja piena pārstrādei

Balvas bērnu literatūrā

Baltvilka balva piešķirta Kārlim Vērdiņam, Annai Vaivarei un Viviannai Mariai Staņislavskai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā 24. jūlijā pasniegta ikgadējā Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Balvu šogad saņēma dzejnieks Kārlis Vērdiņš un māksliniece Anna Vaivare. Savukārt “Jaunaudzes” balvu par spilgtāko debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā izpelnījas Vivianna Maria Staņislavska.

Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā tika pasniegta Kārlim Vērdiņam par dzejoļu grāmatu “Tētis” (Liels un mazs, 2016) kurā, ģimenes attiecību tēlojuma centrā izvirzot tēti, emociju un intonāciju daudzveidība, īpaši labsirdīgais humors, ironija un groteskie pārspīlējumi uzrunā dažādu vecumu lasītāju, arī pusaudzi, valdzina ar dzīves patiesuma elpu un rosina sajust un apzināties svarīgāko – savstarpēju uzticēšanos un mīlestību.

Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā šogad saņēma Anna Vaivare par ilustrācijām Leona Brieža dzejoļu grāmatai “Saputrotā putra” (Liels un mazs, 2015), kuras estētiski saliedētajā veidolā noturas ievērojama tēlu, noskaņu un ainu daudzveidība, kā arī dažādu paaudžu vērtības. Par spēju asprātīgi, bet bez ironijas vai kritikas nodot dzejas filozofisko vēstījumu un sentimentālo bērnības garšu, nezaudējot laikmetīgumu un latviskumu.

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir Somijas dzejniece Heli Lāksonena (Heli Laaksonen), bet balvu par viņas dzejoļu grāmatas „Piec ait kalns” (Liels un mazs, 2015) augstā profesionālā līmenī veiktu atdzejojumu, somu valodas dienvidrietumu dialektā atjautīgi tēlotās situācijas un dialogus atveidojot ar latviešu valodas lībiskā dialekta Vidzemes izloksnes palīdzību, saņēma Guntars Godiņš.

Savukārt VAS “Latvijas Valsts meža” balvu “Jaunaudze” ieguva māksliniece Vivianna Maria Staņislavska par debiju grāmatu mākslā, veidojot ekspresīvu un mūsdienīgu dizainu un ilustrācijas Ievas Samauskas dzejoļu grāmatai "Skaļā klase" (Pētergailis, 2015). Par spēju ar gaumīgas stilizācijas palīdzību vienā grāmatā ievietot visu spuraino, informācijas un emocionāli pārbagāto skolas dzīvi, ietērpjot to vizuālā valodā, kas saprotama gan skolēniem, gan viņu audzinātājiem.

Laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju. Balvas “Jaunaudze” laureāts saņēma naudas prēmiju 900 eiro apmērā.

Portāla "Delfi" lasītāju simpātiju balsojumā balvu izpelnījās Rutas Svažas un Dāvja Ozola grāmatas “Runča vakariņas” izdevējs – apgāds “Mansards”.

Sarīkojumu, kuru tiešraidē piedāvāja skatīties lsm.lv, vadīja aktieri Baiba Broka un Klāvs Mellis, bet Edgara Raginska dziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju izpildīja Madara Botmane, Arvīds Kazlausks un pats autors.

Jau vēstīts, ka žūrija, izvērtējusi latviešu valodā izdotās bērnu grāmatas, kas iznākušas no 2015. gada maija līdz šā gada maijam, balvai izvirzīja 20 nominantus.

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, bērnu literatūras pētniece, interneta žurnāla Satori sadaļas “Ar bērniem“ redaktore Dace Bargā, LMA profesors, mākslinieks Juris Petraškevičs,  kultūras žurnāliste Santa Remere un divi daudzbērnu tēti - arhitekts Uldis Lukševics un žurnālists Ansis Bogustovs.

Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti