Dienas ziņas

Burtnieku baznīcas atjaunošanai līdzekļus vāc izsolē

Dienas ziņas

Nedēļas nogalē atzīmēta Latvijas pirtnieku diena

Atkārtoti izdota grāmata lībiešu dzejniekam J. Princim

Atkārtoti izdots otrais senākais latviešu oriģinālliteratūras darbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ventspilī atkārtoti laista klajā lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča dzejas grāmata - otrais senākais latviešu oriģinālliteratūras darbs mūsu literatūras vēsturē. Ventspilī reizi gadā pulcējas lībieši, un šogad lībiešu kultūras dienas bija veltītas plašākam pētījumam par lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča devumu.

Ventspilī reizi gadā notiek lībiešu kultūras dienas, jo Ventspilī dzīvo otra lielākā lībiešu kopiena aiz Rīgas.

Arī Jāņa Prinča un viņa dēla Jāņa sarakstītās grāmatas „Jūrnieku svētās dziesmas un lūgšanas” trešā izdevuma atvēršana aizvadīta Ventspilī, tieši lībiešu kultūras dienās.

"Faktiski tā ir unikāla, jo ir otrā dzejas grāmata latviešu valodā pēc Neredzīgā Indriķa," norāda novadpētniece Baiba Šuvcāne.

Pirms vairāk nekā 170 gadiem lībiešu zvejnieks un baznīcas ķesteris Jānis Princis vecākais devis solījumu Dievam rakstīt dziesmas, ja tas izglabs viņu vētrā. Pirmo reizi grāmatu izdeva Jelgavā. Grāmatā publicētas 25 dziesmas un 10 lūgšanas. Tas bija pirmais mēģinājums latviešu valodā apdzejot jūru pateicībā par brīnumaino izglābšanos no noslīkšanas.

Paši  kultūras dienu apmeklētāji ar lepnumu atzīst, ka atkal atjaunojuši ierakstu pasē: lībietis

"Man bija jau sen pierakstīts pēc dzimšanas apliecības, tad kaut kur 1958.gadā aizliedza - tāda tautība neesot! Kad mainīja pasi, tad vairāk nerakstīja "lībiete", ierakstīja  tikai "latviete"," stāsta lībiete Mirdza Vītolberga. "Un tagad atjaunoja, kad sākās viss - 1992., 1993.gadā."

Lībiešu kultūras dienas Ventspilī aizvadītas jau ceturto reizi un tradicionāli  šīs dienas sākas  plkst. Ar  īsu piemiņas brīdi pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa, Prinča vardā Ventspilī nosaukta arī iela

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti