Atkārtoti izdota Herberta Cukura grāmata «Mans lidojums uz Gambiju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No jauna izdota un šodien grāmatnīcās nonākusi aviatora Herberta Cukura piedzīvojumu grāmata ''Mans lidojums uz Gambiju''. Jaunizdevums veidots, lai atgādinātu par 80 gadus seniem notikumiem, kuros latviešu lidotājs fiksē savas ceļojuma piezīmes un iespaidus.

Kara muzejā atklāj latviešu aviatora Herberta Cukura grāmatas „Mans lidojums uz Gambiju” atkārtotu izdevumu. Grāmata stāsta par lidotāja ceļojumu uz seno Kurzemes hercogistes koloniju Gambiju. Jau ielūkojoties grāmatas saturā, redzami nodaļu nosaukumi, kas liecina par piedzīvojumiem. Piemēram, ''Miglā virs Parīzes'', ''Kritiens cauri mākoņiem'', ''Lauvu medības Senegalas džungļos'' vai ''Tur, kur leopardi skraida pa ielām''.

„Grāmata stāsta par to, kā viņš lidoja uz Gambiju, līdz tam bija neveiksmīgs lidojums. Arī viņam ne visai veiksmīgi gāja – motors saplīsa, lika citu, Itālijā bija brīnumi, ar muitām problēmas – viss ceļojums sastāvēja no sarežģījumiem. Viņam ir ļoti laba valoda, saistoša, vienkārši uztverama. Grāmata atgādina, ka arī mums bijusi kolonija – kaut maziņa, kaut formāli, bet tomēr kolonija,” saka biedrības „Latvietis” grāmatas izdevēju pārstāvis Leonards Inkins.

Jaunajam grāmatas izdevumam ir pirmizdevuma oriģinālais vāks un saglabāta Endzelīna laika latviešu valoda. Pirmoreiz ceļojuma apraksts iznācis 1934. gadā. Tolaik drukātajai grāmatai klāt nākusi pat skaņu plate.

Latvijas aviācijā Cukura ceļojums pašbūvētajā C3 lidmašīnā bija milzīgs valsts mēroga panākums. Pats grāmatas autors gan ir pretrunīgi vērtēta personība, jo viņam bijusi saistība ar Arāja komandu, kas veica represijas pret ebrejiem. Tas kļuva par Cukura nogalināšanas iemeslu Izraēlas slepeno aģentu operācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti