Kultūra

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no šodienas skatāma izstāde "Ceļojums uz Nekurieni"

Kultūra

Liepājas teātrī pirmizrāde cilvēka drāmai "Ziloņcilvēks"

Latviešu "Da Vinči kods" - Jundzes trilleris

Arno Jundzes «Bergs un relikviju mednieki» - latviešu atbilde «Da Vinči kodam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latviešu atbilde "Da Vinči kodam" - tā literatūrzinātniece Bārbala Simsone raksturo Arno Jundzes jauno romānu "Bergs un relikviju mednieki". Grāmata ir kārtīgs trilleris, kurā galvenie varoņi - divi latvieši - šķetina senas pagātnes leģendas no Mozus laikiem, lai atrastu apslēptos dārgumus un tādējādi izglābtu savas dzīvības. Darbība norit Venēcijā, Romā un, protams, Latvijā. Grāmata ir viena no apgāda "Zvaigzne ABC" konkursa "Nacionālais bestsellers" uzvarētājām.

Pirms diviem gadiem izsludinātais romānu konkurss "Nacionālais bestsellers" izpelnījās lielu atsaucību, tam tika iesniegti vairāk nekā 80 romāni. To vidū bija arī tā sauktais kriptotrilleris "Bergs un relikviju mednieki", par kuru žūrija vienbalsīgi nolēma, ka tas ir pelnījis balvu un izdošanu, bet, tā kā konkurss bija anonīms, lemjot autoru nezināja.

"Es varu pilnīgi godīgi pateikt, ka bija vairākas versijas par to, jo bija skaidrs, ka tas ir profesionāls rakstnieks, bet visas šīs versijas bija nepareizas. Neuzminējām īsto autorību, bet žūrijas lēmums bija vienbalsīgs, ka šis darbs ir pelnījis balvu un izdošanu. Kad atvērām aploksnes un ieraudzījām, ka autors ir Arno Jundze, bijām ļoti pārsteigti," stāsta literatūrzinātniece Bārbala Simsone.

Pārsteigumu raisīja Arno Jundzem netipiskais trillera žanrs, kas latviešu literatūrā kopumā ir reti sastopams. Pats Arno Jundze atklāj, ka viņam iecere ko tādu uzrakstīt bijusi jau labi sen, bet tieši konkurss devis īsto impulsu.

"Tas būtu tikai jauki, ja rakstnieki vairāk pievērstos šim nosacīti vieglajam žanram, kas patiesībā ir ļoti grūts žanrs, kas ir drāmu, dēku romāni, kriminālromāni, lai mums būtu tā latviskā vide arī literatūrā. Citādi es kā lasītājs esmu piekusis no tā, ka visa darbība notiek kaut kādā sasodītā un tālā Amerikā, un tur ir kaut kādas reālijas, ko mēs vispār nesaprotam," pauž Arno Jundze.

Arno Jundzes romāna "Bergs un relikviju mednieki" darbība notiek mūsdienās. Tā galvenie varoņi Ronalds Bergs un Linda Mīļā nejauši uzduras kādam noslēpumam, kuru viņiem nevajadzētu zināt, un, lai saglabātu savu dzīvību, viņiem šis noslēpums ir jāatšifrē.

"Viņi tur abi ķildodamies glābjas no visiem trakajiem bandītiem, kas viņus vajā, un specdienestiem, un meklē noslēpumus, kuru saknes aiziet uz Mozus Otro grāmatu, un tas saistīts ar Liecības šķirstu. Pēc daudzām leģendām, kas Latvijā nezin kāpēc nav populāras, no Jeruzalemes šīs relikvijas savulaik ir slepeni pārvestas uz Latviju, un tāpēc, starp citu, mums arī pa mežiem skraida tie vīri ar tiem meklētājiem, un ne jau viņi tur meklē kaut kādas Otrā pasaules kara sarūsējušas pistoles. Es domāju, ka liela daļa pilnā nopietnībā vēl tagad meklē tos apslēptos dārgumus," saka Arno Jundze.

Pēc Arno Jundzes stāstītā - leģendām par Latvijā apslēptajiem dārgumiem ir vairākas versijas. Vienā minēts, ka relikvijas saistītas ar svētā Grāla kausu, citā - ka ar Liecības šķirstu, tāpat dažādas versijas ir par iespējamajām slēptuvēm.

"Ir tā leģenda par templiešiem, kas te atbrauca ar savām naudas lādēm un vai Kuldīgā, vai vēl kur citur tās paslēpa. Bet ir arī versija, ka viņi iebrauca Gaujā un tur viņiem vienkārši virsaitis Kaupo "sadeva pa galvu" un atņēma svētā Grāla kausu, kā rezultātā izveseļojās viņa meita brīnumainā kārtā, kas no tā kausa padzērās. Par labu šim argumentam ir tas, kāpēc Kaupo, būdams pagāns, pēkšņi pieņēma kristietību. Bet šādu leģendu ir ļoti daudz, mēs tikai vienu mazu daļu no tām izmantojam," stāsta Arno Jundze.

Romāna darbība notiek Latvijā, Romā un Venēcijā, kur grāmatas varoņiem ir jāatrod daļas no slepenas kartes. Lai līdz detaļām vidi grāmatā precīzi raksturotu, Arno Jundze rūpīgi izpētījis visas romānā minētās vietas: "Gāju pa Venēciju un domāju, kā mani varoņi varētu aplaupīt svētā Marka baziliku, jo tur glabājās tā slepenā kartes daļa. Man liekas, ka īsti normāli jau tas no malas neizskatījās, ka tu ej uz turieni un domā, kā tur varētu ielīst iekšā." Tieši tāpat autors izzinājis arī dažādas Latvijas vietas, kur notiek romāna darbība, piemēram, Aizputes pili.

Bārbala Simsone pieļauj, ka šie detalizētie apraksti lasītāju ieinteresēs apskatīt šīs vietas arī dabā savām acīm un varbūt taps pat kāds jauns ekskursijas maršruts: "Ja mēs, piemēram, zinām, ka Zviedrijā ir izveidoti īpaši ekskursiju maršruti pa sērijas "Millenium" varones Līzbetes Salanderes pēdām, tad varbūt, tā mazliet pasmaidot, var izveidot ekskursiju maršrutu pa Ronalda Berga pēdām."

Arno Jundzes romāns "Bergs un relikviju mednieki" atvēršamas svētki notiks sestdien, 27.februārī, Ķīpsalas izstāžu hallē, Grāmatu svētku laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti