Ar «Zvārguļa festivālu» atzīmēs Treimaņa-Zvārguļa 150.jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

2. oktobrī tiks atzīmēta 150. dzimšanas diena dzejniekam Edvardam Treimanim-Zvārgulim, – vienam no populārākajiem 19. gadsimta 90. gadu autoriem, bet mūsdienās maz zināmai personībai, kura devusi ieguldījumu gan literatūrā un populārajā kultūrā, gan Latvijas politiskajā vēsturē. Jubilejai veltītās norises apvienotas pasākumu ciklā “Zvārguļa festivāls”, kas notiks no 30. septembra līdz 2. oktobrim Rīgā, Cēsīs un Priekuļu pagasta “Leukādijās”, dzejnieka dzīves un darba vietā.

Ciklā paredzēti gan akadēmiski, gan izklaidējoši pasākumi. Festivāls tiks atklāts piektdien, 30. septembrī, ar starptautisku starpdisciplināru konferenci “Populārā kultūra 19. un 20. gadsimta mijā Baltijas reģionā” Latvijas Nacionālās bibliotēkas Konferenču centrā. Nākamajā dienā konferences turpinājums norisināsies Cēsu Pieaugušo izglītības centrā. Tajā piedalīsies dažādu valstu pētnieki, kas uzstāsies ar referātiem par populārās kultūras vēsturiskajiem aspektiem 19. un 20. gadsimta mijā, kā arī tās teorētisko analīzi. Atsevišķas konferences sekcijas tiks veltītas arī Edvarda Treimaņa-Zvārguļa daiļradei. Konference apmeklējama bez maksas (konferences programma).

Sestdien, 1. oktobrī, Cēsu Svētā Jāņa baznīcā ar speciālu muzikālo programmu, kas veltīta Edvardam Treimanim-Zvārgulim, uzstāsies Haralds Sīmanis ērģelnieces Leldes Krastiņas pavadījumā. Savu dziesmu tekstiem šajā programmā Haralds Sīmanis izvēlējies tieši Treimaņa-Zvārguļa dzeju, kas savulaik iekļauta ciklā “Tavā vārdā”.

Koncerta sāksies plkst. 19, ieeja par ziedojumiem.

Vakara noslēgums norisināsies Cēsu “Fonoklubā”, kur no plkst. 22 apmeklētāji varēs klausīties “Zvārguļa rokkoncertu”. Uz skatuves kāps klasiskie trakroka mākslinieki “Pisang Ambon” un eksperimentālā Zvārguļfolka izpildītāji “Dzena Trakie”. Abas grupas savu dziesmu vārdiem izmantojušas Zvārguļa tekstus.

Savukārt svētdien, 2. oktobrī, Edvarda Treimaņa-Zvārguļa dzimšanas dienā plkst. 13 netālu no Cēsīm – Priekuļu pagasta “Leukādijās” – notiks dzejniekam veltīts pasākums. “Leukādijas” bija ilglaicīga dzejnieka dzīves un darba vieta, savu māju dārzā pēc paša vēlmes viņš arī apglabāts.

Pasākumā paredzēts piemiņas brīdis dzejnieka atdusas vietā un Edvarda Treimaņa-Zvārguļa lugas “Svešinieki” izrāde Liepas pagasta teātra kopas “Krams” iestudējumā (režisore Benita Sausiņa), kā arī Zvārguļa dzejas deklamācija un muzikāls dzejas uzvedums “Pēc cilvēkiem es ilgojos” Liepas pamatskolas, Priekuļu vidusskolas un Cēsu Valsts ģimnāzijas skolēnu izpildījumā. Uz pasākumu tiks nodrošināts bezmaksas transports. Tuvāka informācija Priekuļu novada mājaslapā.

Festivāla ietvaros izsludināts arī literāro darbu konkurss skolēniem “Zobojies kā Zvārgulis”, aicinot bērnus un jauniešus attīstīt prasmi īsās formas humora un satīras darbu izveidē. Konkurss noslēgsies 28. septembrī, bet laureātu apbalvošana iecerēta jau 1. oktobrī. Iedvesmojoties no periodiskā izdevuma “Zvārguļa Zobgala kalendārs” (1901–1913), plānots izveidot “Zobgala kalendāru” 2017. gadam, kurā tiks iekļauti labākie konkursa darbi.

Šoruden iznāks arī līdz šim tikai neizdotā manuskriptā pieejamās Edvarda Treimaņa-Zvārguļa radītās epitāfijas krājumā “150 epitāfi jeb kapu uzraksti”. Epitāfijas dzejnieks veltījis galvenokārt saviem laikabiedriem, bieži vien pat vēl dzīviem esot, un ir savdabīga žanra un kultūrvēstures liecība.

Savukārt novembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu centrā tiks atklāta izstāde “Populārā kultūra 19., 20. gadsimta mijā Latvijā”, ar mērķi parādīt laiku, kurā norisinās sabiedrības modernizācija – līdz ar industrializāciju un pilsētnieku skaita pieaugumu mainās arī kultūra un ikdienas prakses. Izstāde būs starpdisciplināra un aptvers dažādu žanru un mākslu eksponātus, tajā skaitā grāmatas, kalendārus, periodiskos izdevumus, pastkartes, fotogrāfijas, plakātus, audioierakstus un citus laikmetu simbolizējošus priekšmetus, kā arī populārās kultūras centrālās figūras – personības, to starpā Edvardu Treimani-Zvārguli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti