450 000 topošo rakstnieku visā pasaulē iesaistās romānu rakstīšanas mēneša akcijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jau daudzus gadus tūkstošiem cilvēku novembris ir romānu rakstīšanas mēnesis. Šajā laikā visā pasaulē ASV dibinātā organizācija "Nacionālais romānu rakstīšanas mēnesis" izaicina cilvēkus vairs neatlikt savu ieceri kādreiz uzrakstīt grāmatu, bet gan to beidzot izdarīt. Latvijā šogad izaicinājumu pieņēmuši vairāk nekā simts topošie rakstnieki.

"Divas lielākās sajūtas - gandarījums un pārgurums. Tomēr tas ir bijis mēnesis intensīva darba, nebūt ne viegla darba," par dalību Nacionālajā romānu rakstīšanas mēnesī jeb "NaNoWriMo" saka franču filoloģijas students Ingus Macats, kurš vairākkārt izturējis izaicinājumu uzrakstīt 50 tūkstošus vārdu garu romānu novembra laikā. Viens no Ingus Macata "NaNoWriMo" radītajiem darbiem pagājušajā gadā nokļuva arī grāmatnīcu plauktos - romāns ar nosaukumu "Koncertflīģelis". Kā stāsta jaunais rakstnieks, piedalīšanās "NaNoWriMo" ir lielisks dzinulis disciplīnas ievērošanai.

"Pārējā gadā, kad nav termiņa, ir ļoti grūti, vismaz man, saņemties un tiešām rakstīt, jo ir daudzas dažādas citas lietas, kas liekas tikpat svarīgas vai svarīgākas kādā brīdī. Tad novembris ir tas brīdis, kad tu zini, ka nebūs izvēles, būs tiešām jāraksta. Tas ļoti palīdz mobilizēties, sakoncentrēties un tiešām pievērsties tam," norāda Macats.

"NaNoWriMo" ir pagājušā gadsimta 90.gadu beigās ASV radusies romānu rakstīšanas kopiena. Katru gadu "NaNoWriMo" izaicina visus tos, kuri vienmēr galvā paturējuši domu uzrakstīt romānu un mudina beidzot saņemties un novembrī intensīvi sēsties pie rakstāmgalda. Šogad izaicinājumu ir pieņēmuši aptuveni 450 tūkstoši topošie rakstnieki visā pasaulē.

Latvijai jau pāris gadus ir sava "NaNoWriMo" reģionālā sadaļa, kuru vada rakstniece un tulkotāja Laura Dreiže. Viņa stāsta, ka vārdu skaita robežu novembrī sasniedz aptuveni ceturtā daļa dalībnieku. Lai to paveiktu, svarīgākais ir nevis ideja, bet tieši rakstīšana.

"Vispirms vajag disciplīnu. Vajag strādāt ar sevi. Tur nepalīdzēšu ne es, ne citi, ne kāds koks, ne zāles, ne plāksteris. Tur vajag tiešām sevi katru vakaru vai dienu, kā kuram ērtāk, kurā diennakts laikā, vajag sevi nolikt pie sava darba un pateikt sev - sēdi un raksti!" saka Dreiže.

Laura Dreiže katru nedēļu Latvijā rīko koprakstīšanas, kad visi "NaNoWriMo" biedri sanāk vienuviet un vairākas stundas kopā raksta savus darbus. Atbalsts no citiem esot lielisks stimuls.

"Ir cilvēkam vieglāk, ja viņš nav viens pats. Ja viņš nav savās četrās sienās iespundējies tikai ar datoru vai pie savas klades. Tad ir daudz vieglāk, ja ir kāds, ar ko parunāt, kurš dara to pašu, ar kuru var aprunāties, ja ir kāda sižeta aizķeršanās, kuram var pajautāt viņa viedokli. Tas, manuprāt, ļoti palīdz," pauž Laura Dreiže.

Ar uzrakstīto var darīt, ko grib. Tekstu pēc novembra var nest uz izdevniecību, bet to var atstāt arī atvilktnē. "NaNoWriMo" dalībnieces Lāsma Gailes uzrakstītais joprojām glabājas datorā. Tomēr viņa turpina piedalīties novembra rakstīšanas maratonā, lai pierādītu sev, ka to spēj.

"Tas skan nedaudz dīvaini - 50 000 vārdus mēneša laikā uzrakstīt, katru dienu rakstīt, rakstīt, rakstīt, bet tas pierādīja, ka es to spēju, ka es spēju visu ko izdomāt, ja vien man ir pareizā motivācija, tādēļ es joprojām piedalos," saka Lāsma Gailes.

"NaNoWriMo" dalībniekiem vidēji dienas laikā ir jāuzraksta vairāk nekā 1600 vārdi, kas ir apmēram septiņas lappuses. Taču esot bijuši gadījumi, kad visi 50 000 vārdi esot uzrakstīti pāris dienās novembra beigās, tādēļ gribētāji vēl var paspēt piedalīties romānu rakstīšanas mēnesī, kaut arī tas ir pāri pusei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti