Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā neilgi pirms plkst.12 zvans iezvana pirmo pusdienu pārtraukumu skolēniem. Pārtikas inspektori Inguna Lībaže un Intars Saušs vispirms pieklājīgi piesakās pie skolas direktora.
PVD inspicēs ēdnīcu, kur katru dienu bez vismaz 500 skolēniem ēdina arī valsts galvenos pārtikas uzraugus. Inspektori apģērbjas, nomazgā rokas un sāk darbu. Inspicē arī ledusskapjus. Ar pienu viss kārtībā, bet “iekrīt” milzu sīpolu paka – tie izrādās ar vakardienas derīguma termiņu.
Ar pašu malto gaļu viss ir kārtībā, bet ar maļamo mašīnu gan nē. Inspektora vērīgā acs pamana to, kam te nav jābūt. Ledusskapī atrastā heka liktenis tiek izlemts ātri: smirdīgs un nav marķēts. Produktu noliktavās inspektori izbiedē arī saldumu mušiņas.
Līdzās virtuves vadītājai tur strādā piecas darbinieces un vēl viena kafejnīcā. Darbu sāk sešos no rīta, parasti beidz ap četriem vakarpusē. Ja darbi nav padarīti, tad ilgāk. Inspektoru klātbūtnē virtuves meitenēm ir karstāk, nekā stāvot pie vārošiem katliem.
Virtuves vadītāja visus pārkāpumus atzīst un pamato ar mācību gada sākuma steigu.
Skolas kafejnīcā aizrādījumu saņem vienīgi cīsiņi mīklā.
Tāpat inspektori pārbauda arī izēstos šķīvjus. Tas ir subjektīvs, bet labs rādītājs, vai gatavotais skolēniem garšo. Pusdienas no šķīvjiem ir apēstas.
PVD Rīgas pilsētas pārvalde septembrī ir pārbaudījusi 14 Rīgas skolas un 59 bērnudārzus. Oktobrī pārbaužu būs vairāk.