Ko šonedēļ nepalaist garām? Iesaka «Kilograms kultūras» žūrija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ieteikumi kultūras pasākumiem no 24. līdz 30. aprīlim. Šīs nedēļas kultūras notikumus iesaka raidījuma "Ielas garumā" veidotāja, ''Kilograms kultūras'' žūrijas pārstāve Lilita Eglīte.

1. Pasaka par vērdiņu

Vairākas nedēļas aizrautīgi lasīju Rūtas Muižnieces grāmatu “Uz kurieni līdzens ceļš? Gunārs Cīlītis”. Tas ir dziļš un ļoti smalkjūtīgs mākslinieka personības pētījums, kā arī vizuāli skaista grāmata (dizains H2E) romāna vērtē. Krāšņas laikmeta ainas, bagāta valoda un varonis - ”spožs mākslinieks un ne mazāk spožs bohēmietis; personība, kas momentā paņēma un piepildīja telpu”.

Īpašu smeldzi un skaudrumu stāstam piešķir mākslinieka dienasgrāmatas fragmenti, kur Cīlīša asredzīgs, ironisks notikumu vērtējums mijas ar traģiskiem personīgiem pārdzīvojumiem.

Un manās acīs citu nozīmi iegūst gan poga - "Millenium" sudraba lata monēta - un Rīgas jubilejas sudraba monētas, ko zīmējis Cīlītis, gan leļļu filmu “ Pigmalions", "Dullais Dauka", "Pasaka par vērdiņu” tēli, ko mākslinieks veidojis kopā ar režisoru  A. Burovu.

2. Dzīvnieku un teātra mīļiem 

27.aprīlī plkst.19.00 “Dirty Deal teatro “Spīķeros pirmizrāde - bestiārijs “Zvērīgā mīla”. Mārča Lāča, Jāņa Joņeva un Anetes Konstes terapeitiskais stāsts par cilvēku un dzīvnieku ciešo saikni un attiecībām. Līdzpastāvēšanas noslēpumu minēšanā piedalās arī scenogrāfs Kristiāns Brekte. Jāiet skatīties!

3. Dejas svinēšana

29. aprīlī pasaulē svin Starptautisko dejas dienu. Lieliska iespēja atsvaidzināt savas prasmes (kuram no mums gan to nav?) un piedalīties iekustēšanās nodarbībās Vērmaņdārzā plkst. 12.00 vai Ziedoņdārzā plkst. 13.00. Vakarā jaunas dejas un augstvērtīgu sniegumu sola Rīgas izglītības iestāžu dejotāji  lielkoncertā “Trejdeviņi gaismas tilti”. Sākums plkst. 19.00 “Arēnā Rīga”.

4. Latgales šarms

Nedēļas nogalē sola labu laiku, tādēļ varētu doties izbraukumā uz Latgali. Aplūkot atjaunoto Lūznavas muižu un 30. aprīlī plkst. 12. 00 vai  15.00 tur noskatīties literāri muzikālu uzvedumu “Atlaižu”. Oriģināls pieteikums parādīt Latgali caur sievietes stāstu. Piedalās literāte Anna Rancāne, etnomūziķe Kristīne Kārkle, aktrise Vizma Kvēpa un režisore Māra Zaļaiskalns.

5. Vērīga pastaiga

Ja paliekat Rīgā, iesaku doties velobraucienā vai kājām aizstaigāt uz vienu no Pārdaugavas skaistākajām ielām – Volguntes ielu. Koka arhitektūra tur gan nav tik izslavēta kā Āgenskalnā, bet nomales arhitektūras šarmu garantēju. Dažu māju logi, žogi un dārzi ir īstas pērlītes. Par to stāstīšu arī divos “Ielas garumā “raidījumos - 29. aprīlī un 13. maijā.        

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti