Gaismas pils direktors: Necerējām Gaismas pils miljono apmeklētāju sagaidīt jau tik drīz

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Miljons apmeklētāju nepilnos trīs gados kopš Gaismas pils atklāšanas – Latvijas Nacionālajai bibliotēkai tas ir pārsteigums, kas pārspējis visas sākotnējās cerības. Arvien nerimst ekskursantu alkas apskatīt Gunāra Birkerta iespaidīgo stikla kalna arhitektūru, bet bibliotēkā priecājas, ka arvien aug tieši lasītāju skaits. Arī Nacionālās bibliotēkas miljonais apmeklētājs, ko sagaidīja piektdien, 28.aprīlīn nāca uz Gaismas pili tieši grāmatas meklējumos.

Savu miljono apmeklētāju Nacionālās bibliotēka sagaidīja ar ovācijām – daudzi darbinieki bija iznākuši no kabinetiem, bet pašu laimīgo pie reģistrācijas ar kūku rokās sagaidīja bibliotēkas direktors Andris Vilks. Negaidītā uzmanība pamatīgi samulsināja IT speciālistu Kristapu Šūlmeisteru.

„Nācu pēc vienas konkrētas grāmatas par Cisco sertifikāciju. Pēdējā laikā nav sanācis bieži nākt uz šejieni. Šis notikums bija tāds neliels pārsteigums… Cik gadu pagājis, kopš bibliotēka ir atvērta? Trīs? Miljons apmeklētāju trīs gadu laikā – tas ir iespaidīgs skaitlis! Lai būtu vēl viens miljons nākamajos trīs gados!” novēl Šūlmeisters.

Uz to, ka miljonais apmeklētājs caur Gaismas pils reģistratūras vārtiņiem izies jau 2017.gada aprīlī, sākumā neesot cerējis arī Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks.

„2017.gadā personīgi es noteikti negaidīju. Bija cerības, ka varbūt 2018.gadā, tuvāk valsts simtgadei… Bet sanācis ir krietni ātrāk. Tas tiešām bija negaidīti," neslēpj Vilks.

Apmeklētājos uzskaita gan tos, kas nāk uz bibliotēku gan lasīt un strādāt, gan ekskursantus, kuru šajos gados arī nav trūcis. Pērn vien novadīti teju divarpus tūkstoši ekskursiju latviešu, krievu, angļu, vācu, poļu, somu, japāņu un ķīniešu valodā ar gandrīz 40 tūkstošiem viesu. Taču stabili aug arī lasītāju skaits – pastāvīgā lasītāja kartes izsniegtas 120 tūkstošiem cilvēku, kas ir reizes piecas vairāk nekā vecajās telpās.

„Tagad sestdienās, svētdienās, vismaz kamēr ārā ir auksts, lasītavas visas ir pilnas. Mēs arī negaidījām, ka aizvien būs tik daudz ekskursiju.

Likās, ka pirmajā un otrajā gadā visi atnāks, būs redzējuši un apmeklējumu skaits kritīsies. Bet pērn bija pat vairāk ekskursiju nekā aizpagājušogad," atzīst Gaismas pils vadītājs.

Darba dienās Latvijas Nacionālo bibliotēku apmeklē vidēji tūkstoš cilvēku dienā, brīvdienās – pusotrs, pat divi. Direktoru Vilku priecē, ka regulāri ir pilnas semināru telpas. „Prognozēju, ka šī mācīšanās tendence [pieaugs]. Mums, piemēram, nāk no augstskolām pasniedzēji ar studentiem un viņiem šeit ir lekcijas. Tas mums patīk. Arī viņi ir godprātīgi pieskaitāmi pie apmeklētājiem," viņš klāsta.

Daudzos studentus lasītavās ievērojis arī Šūlmeisters. „Mana mīļākā vieta bibliotēkā ir trešais vai ceturtais stāvs, kur ir dabaszinātņu un tehnoloģiju literatūra. Cik esmu pamanījis, tur ļoti daudz nāk studenti mācīties, arī ārzemju studenti. Pats esmu šeit iepazinies ar dažiem studentiem no Vācijas," viņš stāsta par savu ikdienas pieredzi.

Gaismas pils būvniecība ilga no 2008. līdz 2013.gadam, bet to atklāja 2014. gada 29. augustā, LNB 95.jubilejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti