Aglonas bazilikas Kora skolai – 25

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aglonā jau 25 gadus darbojas Aglonas bazilikas Kora skola, kurā iespējams apgūt gan laicīgo, gan garīgo mūziku. Skolas audzēkņiem pamata specialitāte ir vokālā mūzika – kora klase, papildus tam bērni mācās spēlēt klavieres, ērģeles un etnogrāfisko kokli. Atzīmējot skolas 25 gadu jubileju, Latgales vēstniecībā GORS paredzēts bijušo un esošo audzēkņu jubilejas koncerts. 

Aglonas bazilikas Kora skola atrodas bazilikas teritorijā, blakus dievnamam klostera telpās. Tur vokālās prasmes šajā mācību gadā apgūst teju 60 audzēkņu. Bērni mācās solo, ansambļa un kora dziedāšanu. Papildus ir iespēja apgūt klavieres, etnogrāfisko kokli un ērģeles.

Skolas direktore Ieva Lazdāne stāsta, ka 25 gadi pašiem ir pārsteigums. “Mēs nebijām aizdomājušies, un tad apstājāmies - ka 25 gadi. Tik daudz! Esam izdzīvojuši. Mums sākumā bija visādas situācijas, kad mēs balansējām uz tādas aizas maliņas, vai mēs būsim vai nebūsim. Esam un turamies!” stāsta direktore.

Bērni, kuri mācās Kora skolā, padara muzikāli skanīgākus un bagātākus arī bazilikas dievkalpojumus. Tie, kuri apgūst ērģeles, tās spēlē arī baznīcā.

Kora skolas 8.klases skolniece Dace Daukšte, atzīst, ka spēlēt dievkalpojumos ir liela atbildība: “Sākumā tas bija sarežģīti, jo bija bail, jo tur arī cilvēki daudz klausās, lai nesajauktu. Tagad ir labāk, un nav vairs tik ļoti bail. Parasti man ir [jāspēlē] vienreiz nedēļā, bet reizēm arī vairākas reizes nedēļā,” stāsta Dace Daukšte.

Mācīties spēlēt ērģeles var tie Kora skolas audzēkņi, kuri labi apguvuši klavierspēli. Šobrīd ērģeļu spēli mācās astoņi audzēknes.

To, ka skola gadu gaitā ir sevi pierādījusi, apliecina audzēkņu sasniegumi gan valsts līmeņa, gan starptautiskos konkursos. “Mums ir obligātie konkursi, ceturto devīto klašu koris pagājušā gadā piedalījās mūzikas skolu koru konkursā “Lai skan” un savā kategorijā ieguva zelta diplomu. Aiz mums palika ļoti daudz pilsētu, laikam mēs bijām vienīgie savā grupā īsti laucinieki,” stāsta skolas direktore.

Konkursu rezultāti ir sasniegums, jo skolā tiek uzņemti visi audzēkņi, kuri vēlas mācīties. Arī tie, kuriem dzirde ir jāattīsta vairāk. “Bija meitenes, kuras nevar neko. Domāju – nu, rūcējiņš stabils, tur nevar nekā, bet viss kārtībā, viss aiziet. Dzirde attīstās, un dzirdi var uzlabot,” stāsta dziedāšanas skolotāja Irēna Ļeonova.

Aglonas bazilikas Kora skolai ir īpaša gaisotne, un to jūt gan skolotāji, gan bērni. “Te to smaržu var sajust, to garīgumu, to gaišumu, te viss ir savādāk nekā parastā mūzikas skolā. Te tā bazilikas Dievmātes klātbūtne, viņa izmaina visu atmosfēru. Viss ir tāds gaišs, mierīgs,” saka klavierspēles un ērģeļspēles skolotāja Jacinta Ciganoviča.

Tāpat skolā saplūst laicīgā mūzika ar sakrālo. Skolotāja Iveta Soldāne pārliecināta, ka bērnus tas emocionāli bagātina: “Mēs šai vidē esam laikam tik sadzīvojuši ar to liturģisko un sakrālo, un katolisko vidi, un bērni arī aiziet dzīvē tālāk. Viņi prot uzvesties svētajā misē, zina, kas viņiem jādara, kādas atbildes jādzied, tā kā mazie profesori jau tajā liturģijā. Varbūt dažu brīdi zina vairāk un labāk nekā es.”

Aglonas bazilikas Kora skola ir vienīgā Latvijā, kurā audzēkņi, izejot no skolas, atrodas Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā, un trenēties ērģeļspēli viņi var dievnamā. 17.aprīlī par godu Aglonas bazilikas Kora skolas 25 gadu jubilejai Latgales vēstniecībā GORS notiks bijušo absolventu un tagadējo audzēkņu koncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti