Vērpe: Politiķiem trūkst izpratnes par nepieciešamību finansēt kultūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Finansējumu Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF) būtu jāpiesaista nodokļu ieņēmumiem, jo par spīti deklarētajiem mērķiem stiprināt valodu un kultūru, sadalot budžeta naudu, politiķiem trūkst izpratnes par nepieciešamību to finansēt, intervijā Latvijas Radio atzina VKKF vadītājs Edgars Vērpe.

Viņš atgādināja, ka savulaik VKKF saņēma 3% no alkohola un tabakas akcīzes nodokļa ieņēmumiem un 50% no azartspēļu un izložu nodokļa ieņēmumiem, un visa nauda nonāca fondā „neatkarīgi no politiķu gribēšanas un varēšanas” finansēt kultūru, bet pirms vairākiem gadiem noteikumi mainījās un valsts budžetā fondam ik gadu atvēl konkrētu summu.

Tagad valdība piedāvā pakāpeniski atgriezties pie kultūras finansējuma piesaistes pie tabakas, alkohola un azartspēļu nodokļu ieņēmumiem. Vērpe norādīja, ka pašlaik fonda finansējums ir aptuveni septiņi miljoni eiro, bet no nodokļu ieņēmumiem šogad tie būtu jau 20 miljoni eiro.

Jaunā iecere paredz, ka nākamgad un 2016.gadā fondam finansējums pieaugs par 1,5 miljonu eiro, bet turpmākajos gados fonds saņemtu procentus no nodokļu ieņēmumiem, un šie procenti pakāpeniski pieaugs.

Vērpe norādīja, ka šādi fondi kultūras finansēšanai tiek veidotu pēc „izstieptas rokas principa”, turot politiķus izstieptas rokas attālumā no iespējas ietekmēt kultūras finansējumu, nevis pēc „pastieptas rokas principa”, kad kultūrai jāgaida, cik tai piešķirs naudas. Un pēdēji gadi pierādīja, ka kultūras finansēšanu nedrīkst atstāt politiķu ziņā, jo viņiem trūkst sapratnes, politiķiem sarežģīti saprast, kāpēc kultūrai būtu jāatvēl nauda.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti